Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-24 14:43:00

Távozik posztjáról az egyik legsikeresebb magyar sportvezető

A Sinka-titok nyomában

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) június 24-i, mai, rendkívüli közgyűlésén távozik posztjáról a szervezet elnöke, Sinka László, aki 1993 óta dolgozott az MKSZ vezérkarában.

Kevesen gondolták, hogy ilyen hosszú és sikeres történet veszi kezdetét, amikor Sinka Lászlót 1993-ban megválasztották a kézilabdázók főtitkárának. Előtte hat évet dolgozott ugyanilyen beosztásban a Magyar Röplabda Szövetségben, de a szíve a kézisekhez húzta, hiszen korábban maga is aktív játékos volt. Nem túl rózsás helyzetben vette át a szövetséget; a magyar kézilabda egy súlyos válságból igyekezett kifelé, váltakozó sikerrel, és az átalakulás eredményeként ekkortájt vált a szocialista blokk sportjából valódi közönségbázissal bíró sportággá.
 


(Főtitkárként és elnökként is rengeteg támogatót hozott a sportágnak)

Sinka pontosan tudta, hogy ilyen közegben nagy dobásokra, sikeres és egyben a kézilabdát népszerűsítő eseményekre van szükség, a MKSZ éppen ezért pályázta meg – Ausztriával közösen – az 1995-ös női világbajnokság rendezését. A vb pedig a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta, hiszen a Laurencz László által irányított válogatott ezüstérmes lett, az ország pedig valósággal beleszeretett a csapatba, s egyben a sportágba. A népszerű és sikeres esemény a kézilabdára irányította a figyelmet, a menedzserként is kiválóan teljesítő főtitkár pedig egyre több támogatót tudott a szövetség mellé állítani.

A hazai létesítményhelyzet nem tette lehetővé, hogy felnőtt férfiak világversenyének rendezésére is reális esélyünk legyen, ám sorra hazánkban voltak a korosztályos vb-k. Előbb 2001-ben a női junior-világbajnokságnak adott otthont Győr és Pápa, majd 2005-ben a földkerekség legjobb férfi juniorjai játszottak Miskolcon és Nyíregyházán. Szintén mérföldkőnek tekinthető a 2004-ben rendezett felnőtt női Európa-bajnokság: a magyar válogatott valamennyi meccsét telt ház előtt játszotta, s végül bronzérmet szerzett.


Sportdiplomataként is sikereket ért el

A több nyelven is kiválóan beszélő Sinka László sportdiplomataként is komoly karriert futott be: 1996-ban az Európai Kézilabda Szövetség legfőbb irányító testületébe, a végrehajtó bizottságba választották. A nemzetközi ügyek közelébe kerülő magyar főtitkár személyes kapcsolatai révén szinte mindent el tudott intézni, így a 2000-es olimpia előtt is az ő közbenjárására volt szükség, hogy Radulovics Bojana pályára léphessen a magyar válogatottban. A kétszer a világ legjobbjának választott átlövőnek ugyanis három évet kellett volna kihagynia utolsó, jugoszláv válogatottbeli szereplése után, hogy hivatalosan is pályára léphessen magyar színekben, ami azonban nem járt volna le az ötkarikás játékokig, így viszont a jugoszláv szövetség hivatalos engedélyére volt szükség a magyar csapatban való játékához. Sinka László egy vacsora mellett meggyőzte szerb kollégáit, Radulovics utazhatott az olimpiára, ahonnan a csapat ezüstéremmel tért haza.


(Manapság a magyar kézilabda válogatottak rendre telt ház előtt lépnek pályára)


Két évvel ezelőtt, Kiss István távozása után aztán kénytelen volt elvállalni az elnöki pozíciót, sőt Nemcsik Balázs 2010. augusztusi főtitkári kinevezéséig egyszerre töltötte be a két posztot. Úgy tűnt, a páros hosszú távon is alkalmas lehet a szövetség vezetésére, ám Sinka helyzete egyre nehezebbé vált: szövetségen belül is akadt ellenzéke, s felsőbb körökben sem volt meg a feltétlen bizalom iránta. Sinka László pedig úriemberhez méltóan maga adta át a helyét, néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy a szövetség június 24-i, rendkívüli közgyűlésén lemond, s a posztra Vetési Iván miniszteri biztost, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökét javasolta.

− Már a két évvel ezelőtti megválasztásomkor is hangsúlyoztam, hogy amint olyan új elnökjelölt személyére tudunk javaslatot tenni, aki jelentős mértékben képes hozzájárulni sportágunk megerősítéséhez, azonnal kész leszek átadni az elnöki megbízatást. Fontosnak tartom, hogy a szövetség, a sportág hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt tovább erősítse pozícióit. Erre garancia lehet a kézilabdasportban, a közügyekben és az üzleti életben is jártas Vetési Iván személye – indokolta döntését a távozó elnök.


M. B.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.