Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-25 06:00:00

Vége, hogy a gyerekeket és a szülőket kihasználják az egyesületek

A gyerekfoci-maffiát támadja a sporttörvény

Jelentős változásokat hozott a decemberben elfogadott új sporttörvény, az egyik ilyen az amatőr sportolók szerződésére vonatkozik: vége a gyerekek érdekeit sértő maffia-módszereknek!

A decemberben elfogadott új sporttörvény egyik jelentős változása az amatőr sportolók szerződéseit teszi tisztába. Ebben komoly érdemei vannak Podolszki Attilának, aki birkózóként 1988-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.


A szülővel fizettetne a klub

Az egykori élsportoló azután kezdett akcióba, hogy aggályai merültek fel az amatőr szerződésekkel kapcsolatban: „A fiam futballozik, itt láttam, hogy az egyesületek mennyire kihasználják a gyerekeket és a szülőket egyaránt – nyilatkozta az MTI-nek Podolszki. – A gyerekekkel szerződéseket íratnak alá, ezzel pedig feleslegesen kötik le őket, ráadásul ha valaki a kispadon sínylődik és el akar igazolni, akkor arra is akad példa, hogy a szülővel akarják kifizettetni az átigazolási díjat.”


Az EU-hoz és a FIFA-hoz fordult panaszával

Podolszki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA), valamint az Európai Unióhoz fordult jogorvoslatért. A FIFA egyértelműen jelezte, hogy szerződés ugyan köthető a fiatal játékosokkal – igaz, 14 év alatt csak a szülő írhatja alá, 14 és 18 éves kor között pedig a szülő ellenjegyzése szükséges –, ám ennek ellenére a futballista bármikor szabadon távozhat, persze csak az átigazolási időszakokon belül. „A Legfelsőbb Bírósághoz is elmentem. Az LB szerint is a sportoláshoz való jogot kell védeni, amitől ha megfosztják a gyereket, még kártérítést is kellene fizetni” –- tette hozzá. Podolszki elmondta: korábban, még az előző kormány idején bombázta az illetékes minisztériumot is javaslataival, ám az a szövetséggel csak „egymásra mutogatott”.


Czene is megdöbbent

Később sikerült felvennie a kapcsolatot Czene Attila sportért felelős államtitkárral, akivel sportolóként többször is edzőtáborozott együtt, és tájékoztatta őt az általa elvégzett kutatómunkáról. „Tudta, hogy vannak problémák, de meg volt döbbenve. Rendkívül korrekt módon állt az ötleteimhez és a törvénymódosítás előkészítéséhez bekérte az én anyagaimat is” – tette hozzá Podolszki. A sporttörvény decemberi módosításában így már az szerepel, hogy sportszerződés amatőr sportolóval csak határozott időre, de legfeljebb egy évre köthető, valamint, hogy sportszerződés 14. életévét be nem töltött sportolóval nem köthető, az ezzel ellentétes megállapodás semmis. A 14. életévét betöltött, de 18. életévét még be nem töltött sportolóval kötött sportszerződés csak a sportoló törvényes képviselőjének előzetes beleegyezésével válik érvényessé.


Nem áll meg ennyinél

Podolszki jelezte: további lépéseket tervez, ugyanis szeretné elérni, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által rögzített szabály, mely szerint egy amatőr sportoló számára az egyesületnek díjmentesen kell biztosítania a feltételeket (utazás, edzéskörülmények stb.), szintén kerüljön be a sporttörvénybe. Emellett el akarja érni azt is, hogy szankcionálni lehessen azokat, akik adott esetben bevásárolják gyereküket egy-egy csapatba, továbbá szeretné, ha az egyesületi pénzmozgások nyilvánosak lennének.

 

– mti –

Nyitóképünk illusztráció: halasztelek.hu/magazin

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.