Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-28 06:00:00

„A drog ott volt a múltban, itt van a jelenben és ott lesz a jövőben is”

Őrültség a doppingolást legalizálni

Floyd Landis, a 2006-os Tour de France győzelmétől doppingolás miatt megfosztott amerikai kerékpáros szerint legalizálni kellene a teljesítménynövelő szerek használatát. Tiszeker Ágnes szerint ez nonszensz.

Lance Armstrong, Ivan Basso, Alberto Contador, Floyd Landis, Jan Ullrich, Erik Zabel. A modern kerékpározás, a leghíresebb körversenyek húzónevei – voltak. Akikre százezrek akartak hasonlítani, akik miatt százezrek kezdtek el sportolni. Félő, a doppingolásban is követni kívánják őket. Pláne, hogy egyikük nyíltan a doppingolás legalizálását hirdeti. A leghíresebb bringások közül nem mindenkit meszeltek el teljesítménynövelő szerek használata miatt, de majdnem mindegyikőjük beismerte, pályafutása bizonyos szakaszában élt ilyen szerekkel. Persze nem csupán a sztárkerékpárosok, hanem rajtuk kívül rengeteg topversenyző produkált már pozitív mintát, hiszen egyre nehezebb világcsúcsokat elérni. Sőt, maguk a sportolók is sakk-matt helyzetbe kerültek, mert a közönség, a szponzorok nagy része csak a kivételes teljesítményeket díjazza. Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint itt volna az ideje fordítani ezen a hozzáálláson, mert az emberi szervezetben generált változásokat egy idő után már nem lehet visszafordítani...

– Orvosilag és doppingellenőrzéssel foglalkozó szakemberként is elfogadhatatlan – reagált Floyd Landis ötletére dr. Tiszeker Ágnes. – Tudjuk, hogy a drog ott volt a múltban, itt van a jelenben és ott lesz a jövőben is, de ettől még nem lehet legalizálni, nem lehet azt mondani, hogy használja csak bátran mindenki, legfeljebb aki kevésbé jól bírja, az belehal. Egészséges embernek nem szabad olyan szert adni, amire egyébként semmi szüksége nincs, ráadásul garantált a mellékhatás is, ezért a doppingolás egyszerűen nem legalizálható! De tételezzük fel – ámbátor elképzelhetetlennek tartom –, hogy Floyd Landis ötletét elfogadja egy nemzetközi szövetség. Honnan fogjuk tudni, hogy ki, miként reagál a teljesítménynövelő szerre? Erre nincsenek kutatási adatok, mindenki másképp reagál. Ahogy az alkoholt sem egyformán bírjuk. Tévhit azt gondolni, hogyha ellenőrizzük, akkor kevésbé lesz káros az egészségre. Ráadásul a sport szellemiségével is összeférhetetlen.

A kérdésre, mi lesz ezekkel a sportolókkal 40-50-60 évesen, dr. Tiszeker nem tudott válaszolni. – Annyit látunk, hogy a hatvanas években az anabolikus szteroidokat szedő NDK-s sportolók, akik ma 60-70 évesek, nagyon rossz egészségügyi állapotban vannak – már aki még él közülük. Súlyos anyagcsere-, szív- és érrendszeri gondjaik vannak, egy-két infarktuson már mindannyian átestek. Ezeket tudjuk, mert most már mernek róla beszélni a világnak.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője azonban nem csak a sportolóknál, de a társadalom szélesebb rétegeiben is tapasztalt már elutasítást: – Felvilágosító programjaink során rengetegszer találkoztunk a teljes sötétséggel, a teljes tudatlansággal. A huszonévesek képviselik a legnehezebben felvilágosítható kategóriát, mert ők még nem foglalkoznak azzal, hogy egyszer 40-50 évesek lesznek. Ekkora távlatban nem bírnak ezzel az információval megbirkózni. A huszonévesekkel elhitetni, hogy tényleg megjárhatják a drogokkal, hát az egy kőkemény feladat...


Vér Viktória

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.