Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-10-22 15:22:00

Kell a sikerhez néhány világbajnok

„Jobbhátvédek”: sportolók a kormányban

Az élsportolók kirakatban élnek: példaképek, akikre felnéz az ország. Nem bvéletlen, ha a politika is kiemelt szerepet szán nekik. Úgy tűnik, eddig főleg a jobboldal ismerte fel arcukkal, személyiségükkel hitelesebben eladható egy kampány.


Az igazi áttörést a rendszerváltás hozta meg, az 1990-es országgyűlési választás előtt majd minden komoly párt megpróbálta mozgósítani népszerű szimpatizánsait. Színészek, zenészek és persze sportolók indultak el képviselőjelöltként.
A kommunizmus negyvenöt évét lezáró szabd választásokon főként az akkori idők két legerősebb pártja, a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége tudott „nagyágyúkat” felvonultatni. Az MDF két legendás olimpiai bajnokot állított ringbe, Grosics Gyula és Gyarmati Dezső személyében, szemben az SZDSZ sportcelebjével, dr. Török Ferenccel.
A hírességek – tehát nem csak a sportolók – politikai aktivitása a kilencvenes évek közepére jócskán lecsökkent. Nem véletlen, hiszen abban az időben az emberek is csalódtak a politikában, egyre népszerűtlenebb lett a politika, mint szakma. Más úton azonban mégis kerültek neves sportemberek politikusok közelébe. Az egykori válogatott labdarúgó, majd szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán például egyre többször tűnt fel a közismerten focibarát Orbán Viktor mellett. A Fidesz első embere már első miniszterelnöki ciklusa (1998-2002) idején határozottan kiállt a magyar foci mellett, ott volt a hazai klubok európai kupameccsein, s szűkebb pátriájában, Felcsúton alapította meg a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát.
A 2002-es országgyűlési választások kampányában  feltűnt a Fidesz pódiumán az amatőr és profi világbajnok, olimpiai aranyérmes ökölvívó Kovács István, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Kárpáti György. Sokak meglepetésére nevét-arcát adta a párt rendezvényeihez az egyébként kevés közszereplést vállaló, a nyilvánosságtól tudatosan visszahúzódó, ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina is.
Egy évvel később érkezett a Fideszbe a kétszeres olimpiai aranyérmes vívó Schmitt Pál, aki a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztét is betöltötte, s még ebben az esztendőben megválasztották a párt alelnökévé. Az egykori párbajtőröző a páston kívül is nyerőnek bizonyult, hiszen a 2004-es Európai Parlamenti választáson ő volt a Fidesz listavezetője, majd a párt EP-delegációjának lett első embere. Idén pedig beteljesedett politikai pályafutása, hiszen 2010. júniusában köztársasági elnökké választották.
Kevés ország mondhatja el magáról, hogy kétszeres olimpiai bajnok tölti be a legfőbb közjogi méltóságot, s ez talán pozitív hatással lehet a magyar sportéletre is. A második Orbán-kormány a sportpolitika irányítását az olimpiai bajnok úszó Czene Attilára bízta, aki államtitkárként felügyeli a területet.

Bereczky Attila


Putyintól Romarióig
Akadnak a világban sportolók, akik karrierjük után a politikát választják, s politikusok akik rajonganak a sportért, vagy egy sportágért. Az egykori brazil futballfenomén, Romario például néhány héttel ezelőtt lett parlamenti képviselő Brazíliában, s sokak szerint nagy karrier vár rá. Vlagyimir Putyin egykori orosz elnök, jelenlegi kormányfő is nagy barátja a sportnak. Ezen belül is a cselgáncs Vlagyimir Vlagyimirovics nagy szerelme, saját oktató dvd-t adott ki, s megválasztották őt a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnökévé. Itt is találunk magyar kapcsolatot, hiszen, ugyanazon a moszkvai Világkupa versenyen, ahol Putyin elnök lett, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatóját tiszteletbeli alelnökké választották.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.