Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
2010-11-08 09:17:00

Másfél millió gyerek használja a játékokat

Vannak még veszélyes játszóterek

Kavicsos tengerpart, színes halak, egymás szavába vágó gyerekek, csemetéjükre vigyázó anyukák. Játszótéri idill.

Bár a tengerpart és a sok hal a játszóteret elkerítő másfél méter magas betonfalra van festve, a kavics valódi.
- Igazi kincs egy másfél éves gyereknek! – mondja Tímea, Gergő édesanyja, aki az Újpest- Munkásotthon utcai játszótér egyik padján őrzi kisfia kavicsgyűjteményét.
Idén újították fel ezt a játszóteret, most ez Gergő kedvence. Bár még nem felel meg minden szempontból az uniós szabványoknak, a gyerekek, sőt a szülők is szívesen járnak ide. Ahogy besötétedik, egyre több „idősebb gyerek” lepi el a játszóteret. A játszótérnek közösségépítő hatása is ismert. Mivel Gergőnek még nincs testvére, itt találkozott először a kortársaival, szembesült azzal, hogy a mászóka és a csúszda nem csak az övé, ki kell várni a sorát.

Az országban mintegy 15 ezer önkormányzati játszótér van, ezeket egy uniós egyezmény értelmében 2008. december 31-ig mind fel kellett volna újítani, illetve a veszélyesnek ítélt, főleg vasmászókákat le kellett volna bontani. Ezek egy része máig nem történt meg, pedig még egy 2008-as felmérés során 16 882 felújítandó játszótéri eszközt találtak, 2338 játékot pedig balesetveszély miatt bontásra ítéltek.
Több, mint másfél millió 14 év alatti gyerek használja a játszótereket, és átlagosan 100 gyerekre jut egy játszótér. A játszóterek területi eloszlása meglehetősen aránytalan. Ugyanis míg több nagyobb városban számos jó állapotú játszótér található, nem egy olyan kis település van az országban, ahol egyáltalán nincs játszótér.
Az alföldi régióban van a legtöbb felújításra váró játszótér, a legtöbb jó állapotú játszótérrel pedig a nyugat-dunántúli régió büszkélkedhet. Az új minisztériumi irányelvek szerint a jövőben kevesebb játszóteret fognak ugyan építeni, de nagyobbakat.

 - Szeretek a szülőkkel beszélgetni, jól esik megvitatni a gyerekneveléssel kapcsolatos gondjaimat – folytatja Tímea. - Gergő az első gyermekünk, sok kérdés merül fel vele kapcsolatban. Mindig kapok jó tanácsot, receptet is. Sajnos nincs kapu, ezért bárki bejöhet. A macskák gyakori vendégek, de a gyerekek szeretnek velük játszani, ezért nincs szívem elűzni őket, bár a legtöbb játszótéren nem tudom megmosni a gyerek kezét. Persze azt nem várhatom el, hogy meleg víz és szappan is legyen a közelben, de egy WC jól jönne. Főleg, nyáron, amikor az egész délutánt kint töltjük.

Tímea szerint a versenyszellem a játszótéren is jelen van az anyukák között. Gyakran hasonlítják össze csemetéiket, aminek semmi értelme, hiszen minden gyerek más iramban fejlődik.
Közben Gergő, aki a legkisebb a jelenlévők között, a Noé bárkáját formáló mászókára igyekszik. A játék úgy van kialakítva, hogy a legkisebbek is biztonságosan tudják használni. Sőt, a csúszda is megfelel az uniós szabványoknak, mert a talajjal érintkezik az alja, tehát nem tudnak kiesni belőle a csöppségek. A hinták is biztonságosak, egyetlen hiba szúr szemet: gumi-talaj helyett kavics van alatta.

Az uniós szabvány célja, hogy a gyermek ne kerüljön olyan veszélyes helyzetbe, amelyben nem tudja a saját mozgását kontrollálni. Eszerint a csúszdák végére például be kell építeni egy lassító szakaszt, egy hintaállványon pedig csak két hintaülés lehet, hiszen a harmadikhoz már csak úgy férhetne hozzá a kicsi, ha elhaladna valamelyik lengő hinta mellett.

Nem biztonságosak a német játszóterek sem

Noha azt gondolhatnánk, hogy a németországi játszóterek tökéletesen biztonságosak, a TÜV Rheinland (ez a cég minősíti és ellenőrzi Németországban, Magyarországon és Európában a játszótereket) vizsgálata szerint a német játszóterek 75 százalékánál jelentős hiányosságok tapasztalhatók.
A TÜV Rheinland a tavalyi évben 15 német városban 75 játszóteret vizsgált meg és csak 7 játszótéren nem talált problémát. A vizsgált játszótereken 69 alkalommal fedeztek fel hiányosságokat, 16 játszótéren pedig életveszélyes játékelemeket, elkopott vagy hibás konstrukciójú mászókákat, korhadt faanyagokat, rozsdás fémeket és kiálló csavarokat találtak. A hibák fő oka az elhasználódás, a sok éves használattól előfordul, hogy csavarok, esetleg kisebb darabok állnak ki a játékokból. Az ellenőrzésnél olyan játszóterekre is bukkantak, ahol a mászóka alatt beton volt, pedig ez már régóta tilos. A legjobb ütéscsillapító talaj a homok, a kavics vagy a mulcs.
Németországban (csakúgy, mint hazánkban is) az üzemeltető a felelős a játszótér biztonságáért, ez a személy vagy a helység polgármestere, vagy a játszótérrel rendelkező lakópark fenntartója. A balesetveszély jelentősen csökkenthető a játszótér rendszeres átvizsgálásával és karbantartásával. Egy német mérnöki iroda például előadásokat szervez, hogy az illetékes szakemberek könnyebben észrevegyék a veszélyeket . A cég cd-romokat bocsát a szakértők rendelkezésére, és a hordozón szereplő képekkel hívják fel a figyelmet a játszótereken előforduló veszélyforrásokra.
(Forrás:Stern)

Máry Szabó Eszter 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.