Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
2010-11-18 17:28:00

Aukción kelt el a világ legdrágább bora

Egy palack 60 millióért

A bor több vallásban is szakrális ital, e tekintetben értéke felbecsülhetetlen és természetfeletti áldásokkal járhat együtt. A gyűjtők azonban szenvedélyből vadásszák a legkülönlegesebb nedűket. 300 ezer dollárt is adnak egy palackért..

Óriási pezsgősdugóként robbant a hír: új rekord született Genfben, a Christie’s aukciós ház árverésén, amikor több mint 300 ezer dollárért (60 millió forintért) kelt el egy 1947-es bordeaux-i Cheval Blanc. Ez a hír nyilván számos bordeaux-i termelőt kétségbe ejt, mivel a Cheval Blanc nem a klasszikus, 1855-ös klasszifikációkban meghatározott médoci top château-k terméke, hanem a régi bordeaux-i borarisztokraták által lenézett saint émilioni térség éllovasa. Ám egy fontos kis részletről számos nemzetközi hírcsatorna megfeledkezett: a palack egy hatliteres óriás butélia, tehát nyolcszor annyi bort tartalmaz, mint egy hagyományos 0,75 literes boros üveg.

Ezért aztán a Christie’s egyik legnagyobb aukciós ellenfele, a Sotheby’s rögvest világgá röpítette a hírt: néhány héttel ezelőtt Hong-Kong-i árverésükön 232 ezer dollárért kelt el egy standard palackos 1869-es Château Lafite-Rothschild, aminek a cseppjei így nyilván többet érnek a mostani állítólagos rekordénál. Erre a Christie’s szakértői azzal vágtak vissza, hogy a 141 éves bor már nyilván megbuggyant, míg az ő Cheval Blanc-juk még vagy 50 évig eltartható, és bármikor élvezhető belőle néhány korty.

Akárhogyan is, rendre megdőlnek a korábbi borrekordok. Nemrégiben egy klasszikus bordeaux-i 1945-ös Château Mouton-Rothschild döntötte meg Los Angeles-ben a 12 palackos kartonért kifizetett korábbi csúcsot - 290 ezer dollárt kasszíroztak érte. Aztán néhány perccel később ez a rekord is megdőlt, amikor a hat darabos magnum palackos karton borért, - ami szintén 1945-ös Château Mouton-Rothschild volt - 345 ezer dollárt fizetett ki egy dúsgazdag vevő. Nem véletlenül: ez az évjárat ugyanis felkerült a boros körökben mértékadó Decanter magazin „Top 100 bor, amit meg kell kóstolnod, mielőtt meghalsz” listájára. Sőt, ez az évjáratú csúcsbor foglalja el az első helyet a listán. Azt árverést követően már csak az örök elégedetlenkedők tették hozzá, hogy a két tétel nem egészen ugyanaz, elvégre a bor másként érlelődik a 0,75-ös és a másfél literes magnum palackokban.

I. N. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.