Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-06 04:39:00

A bíróságon végződhet a gyógyszerészek vitája

Tömeges patikabezárások várhatók?

A patikaliberalizációt lezáró törvényjavaslatot a kamara ugyan üdvözli, a láncba tömörült patikák azonban hevesen ellenzik. Azt még nem tudni, hogy a betegek milyen mellékhatásokra számíthatnak.

Az egészségügyi salátatörvény-javaslat nyilvánosságra kerülésével szinte egy időben lángolt fel az elmúlt hónapokban még csak parázsló vita a gyógyszerpiac szereplői között. A csaknem 80 oldalas dokumentum szinte teljesen átírja a patikaliberalizációt szisztematikusan bevezető korábbi törvényeket, több szempontból is gátat szabva az üzleti alapú szabad pirulakereskedelemnek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) régi vágya teljesült, hiszen az előző kormányciklusokban hiába hallatták hangjukat a szabad piac veszélyeire figyelmeztetve. A gyógyszerbiztonsági szempontokat szerintük rendre felülírta a liberális egészségügyi kormányzat által szorgalmazott verseny.

Közös nyilatkozatot adott ki a gyógyszerellátás helyzetéről és újraszabályozásáról a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság. Ebben rámutatnak arra, hogy szerintük a lakossági gyógyszerellátás helyzete és a gyógyszerpiaci liberalizáció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Példaként a hozzáférési esélyegyenlőtlenséget említik, nevezetesen azt, hogy a kistelepülések gyógyszerellátását biztosító gyógyszertárak esetében úgy növekedtek a működési terhek, hogy sok kis patika kénytelen volt bezárni.

 Lényegét tekintve, a közös közleményt kiadó szervezetek örülnek annak, hogy az egészségügyi kormányzat az olykor szándékuk ellenére versenypiaci szereplővé tett patikákat visszavezeti az állami egészségügybe.

 A hazánkban működő, jelenleg mintegy 2400 gyógyszertárból néhány száz patikát képviselő Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége hivatalos nyilatkozatok helyett, fizetett újsághirdetésekben igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a készülő jogszabály általuk vélelmezett következményeire. Szerintük a törvény hatályba lépésével nem hogy javul, de rosszabb lesz a betegek gyógyszerellátása, a mostaninál kevesebb lesz az ügyeletes patika és drágulni fognak a gyógyszerek. A megszólítottak jogán a Kamara jogi lépéseket is fontolgat.

 Érdekes tény, hogy a háttérbe húzódó szövetség „nevében” Szócska Miklós államtitkár volt hallgatójának nyílt levele kering a világhálón. Ebben a Semmelweis Egyetem végzőse, aki egyben egy patikalánc tulajdonosa is, úgy véli, hogy az államtitkár hibát követ el azzal, hogy „szóba áll a rendszert konzerválni akaró paternalista, paraszolvenciát életben tartó szakmai kamarákkal”.

Egyelőre nem tudni, miként formálódik a törvénytervezet. Csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy a kötelező gyógyszerészi többségi tulajdonlás előírása értelmében a patikaláncoknak meg kell válniuk az üzletrészüktől. Erre azonban nem hajlandóak, inkább lakatot tesznek a patikák ajtajára, ez pedig akár tömeges bezárásokhoz is vezethet.

Aggályos gyógyszermarketing

Nem szabálytalan, de aggályos –, így kommentálták a Magyar Gyógyszerészi Kamaránál (MGYK) azokat a reklámokat, amelyekben az egyik patikalánc akciós áron kínálta egyebek mellett a Kalmopyrint. Az általános etikai vélekedés szerint semmilyen eszközzel nem lehet a lakosságot túlzott, és indokolatlan gyógyszerszedésre buzdítani, különösképpen nem úgy, hogy olcsóbban adnak bizonyos készítményeket. Ám ennél is súlyosabb etikai problémának tartják a kamaránál azokat, a jellemzően hálózati patikákban tapasztalható marketingfogásokat, amelyekben árukapcsolás útján adnak vény nélküli orvosságot valamely receptköteles gyógyszer mellé. Ezek az esetek szerintük tipikus példái annak, hogy a láncokba szerveződött patikákban a szakmai szempontokat háttérbe szorítják az üzleti szempontok, jóllehet, a gyógyszer-kereskedelem érzékeny terület, ott a hagyományos marketingpraktikák nemcsak szabálytalanok, de veszélyesek. 
 

 Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.