Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-22 17:39:00

Kötelező tőzsdeismeret a zárfeltöréshez

Számonkérik a vállalati behajtókat

Középfokú végzettség és hatósági vizsga szükséges a továbbiakban a banki tartozások behajtásához is, sőt kötelező tanfolyamot is el kell végezniük, és be kell számolniuk többek között tőzsdeismeretből is.

Jövő év elejétől új szabályozás vonatkozik a bankszektorban dolgozó, pénzügyi szolgáltatást végző közvetítőkre, azaz a behajtókra. Egy 2010-es pénzügyminisztériumi rendelet szerint érettségi és hatósági vizsga szükséges a további munkavégzésükhöz. Az új szabályozás szerint a banki tartozások behajtását is ez a rendelet szabályozza.

A behajtó cégek alkalmazottainak eddigi szakmai tapasztalati nem adnak felmentést a vizsga alól. Vagyis azoknak is kötelező hatósági vizsgát tenni, akik évek óta ezt a munkát végzik. A vizsga követelményeibe tartozik egyebek mellett a pénzügyi piacok ismerete, általános jogi ismeretek, valamint lakossági megtakarítási, és befektetési termékek jellemzőinek ismerete és a tőzsde szerepe is. Az érintetteket ez mindenképpen erőpróba elé állítja majd, hiszen a tapasztalatok szerint kevés az olyan közvetítő, aki szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A hatósági vizsga letételéhez szükséges kötelező tanfolyam elvégzése közel 30 ezer forintba kerül majd, és vélhetően limitálják az oktatást végzők körét. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen hatásai lesznek az új szabályozás bevezetésének, hiszen a behajtók körében sokaknak nincs is érettségije, így a vizsga elvégzésére sem jogosultak, elveszthetik megélhetésüket.

Pénzügyi szakemberek becslése szerint 30-40 ezren lehetnek azok a pénzügyi intézményhez kötődő alkalmazottak és a független közvetítők - ez utóbbi körbe tartoznak a többes ügynökök és az alkuszok -, akik az új szabályozás szerint csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedélye alapján tevékenykedhetnek majd. A közvetítő cégeknek 2010. szeptember 30-ig kellett megszerezniük a működésükhöz szükséges papírokat a PSZÁF-től, azonban a szigorú feltételek miatt kevesebben kérvényezték azokat.

Egyre keresettebbek a behajtók
Az új, szigorú szabályozás mellett egyre növekszik Magyarországon a kereslet a behajtók iránt, ugyanis a válság hatására cégek többsége koncentráltabban figyel pénzügyeire és tartozásaira, így a követeléskezelésre is. A felszámolási és fizetésképtelenségi eljárások számának növekedésével párhuzamosan a vállalati követelésbehajtásra is egyre nagyobb igény mutatkozik a piacon. Magyarországon 15 százalékkal nőtt a behajtásra átadott vállalati ügyek száma. A hazai cégek 13 százaléka használja ki ezt a lehetőséget, Európában 29 százalék ez az arány, a világátlag pedig 32 százalék.

Végrehajtók és behajtók
Átlalános tévhit övezi a végrehajtók és a behajtók munkáját. Sokan összekeverik ezt a két foglalkozást. A legalapvetőbb különbség a két munkakör között, hogy amíg a végrehajtó egy hivatalos személy, aki bírósági ítélet alapján intézkedik, addig a behajtó magáncégek megbízásából dolgozik. A behajtó cégek olyan követeléskezelő vállalkozások, amelyek csak abban az esetben járhatnak el, ha a kötelezett nem teljesít és közjegyzői okirat is született a szerződéskötéskor, egyéb esetben csupán figyelemfelhívó eszközökkel élhetnek. 
 

Horváth Csaba

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.