- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Társadalom
2010-11-05 11:44:00 Piaci előnyt élvezhet az új hungarikumOltalom alatt a szegedi fűszerpaprikaA hazai élelmiszeripar természetes, Isten adta kincse a szegedi paprika, aminek területi oltalmát hivatalosan is elismerte az Európai Bizottság. A gazdasági hasznon túl mást is köszönhetünk a nemes növénynek.A védett származási helyen előállított termékek között jegyzik a szegedi fűszerpaprikát és az abból készült őrleményt, derült ki az Európai Bizottság közléséből. Az 1992 óta frissített lista (appellations d’origine protégées, AOP) célja a mezőgazdasági termelés változatosabbá tétele, az elismert termékek támogatása és a védelem a visszaélésekkel szemben. A Vidékfejlesztési Minisztérium adatai alapján tudható: a Bizottság a négy éve megújított szabályozással a földrajzi megkülönböztethetőséget akarja biztosítani, ezzel piaci előnyt élvezhetnek a kiváltságos termékek. Előnyben a déli végek Hazánk déli tájegységének jellegzetes élelmiszereit nem először tüntetik ki ily módon – első magyar termékként 2007-ben a 130 éves, Pick Márton által Szegeden meghonosított húskészítményt, a Téliszalámit vették fel az oltalmazottak sorába. Itt jegyzendő meg az érdekesség: a Téliszalámi készítése során paprikát nem használnak fel... 2009 óta védelmet élvez a makói vöröshagyma, a gyulai páros kolbász és a csabai vastagkolbász. Mitől prios? Mitől erős? A paprika színét a több ezer napsütéses óra biztosítja, a szüretre rendszerint szeptember végén kerül sor, a betakarítást sokhelyütt ma is kézzel végzik. A megtisztított zöldségeket fűzérbe kötve szárítják három héten át, ez idő alatt kerül sor az utóérlelésre. A minőség titka a színanyagban rejlik. 1930-ig minden hazai paprika csípős volt, ám találtak egy édes termést hozó tövet - minden mai édesnemes termény ennek a tőnek a leszármazottja, ma ez a legnépszerűbb. A paprika erejét egyébként a kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti, ami kizárólag a termény erezetében található meg. A gyártás során fontos elem a paprika őrlése, ami mindmáig hagyományos módszerekkel, terméskőből készített malomkövön történik. A húsiparban ízhatása mellett tartósító ereje miatt honosították meg . Mit köszönhetünk a paprikának? A szakirodalom szerint a szegedi paprika titka a Tisza ásványokban gazdag, rendkívüli hordalékával dúsult termőtalaj, a termőterületen országosan mért legtöbb napsütötte óra. Nem hanyagolható el továbbá a Szeged-környéki termelők negyed évezredes tapasztalata – és az utóbbi évtizedek genetikai alapú nemesítési tudománya.
Illyés Szabolcs
|
Hírsor
A hét java
|
|