Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-08 07:43:00

A tanulók ökologikus gondolkodását fejlesztik a Dél-Alföldön

Környezettudatos fogyasztásra nevelt gyerekek

Több száz iskolás- és óvodás ismerhette meg az ökologikus gondolkodást: a résztvevő gyerekek képesek megítélni, hogy milyen környezeti hatása van egy-egy fogyasztási cikk vásárlásának.

Teljesen újfajta környezetvédelmi oktatási formát vezettek be az utóbbi hónapokban a Dél-Alföld számos óvodájában és iskolájában– a képzés egyik legfontosabb eredeménye volt, hogy környezettudatos fogyasztóvá formálták a kampányokban résztvevő tanulókat. A Békéscsabai Regionális Képző Központ az uniós források segítségével kifejlesztett képzési redszert hat, különböző városi rendezvényen, öt iskolai kampányban és hatvan óvodai foglalkozáson ültethette a gyakorlatba.

A visszajelzések egyértelműek: már az óvodások magatartásában is fejlődést mutatott a vásárlói tudatosság, érzékenyebbé váltak az energiatudatosság, a hulladéktudatosság, illetve a környezettudatosság és az egészség kapcsolatának témakörében. Az ökologika lényege Szincsok György szervező szerint, hogy a gyerekek képesek legyenek megítélni a fontosabb fogyasztási cikkeket a környezetre és a környezeten keresztül az egészségre gyakorolt hatásuk szerint, illetve hogy ezek a szempontok megfelelő súlyt kapjanak egy adott termék vagy szolgáltatás kiválasztásakor.

„Az energiatudatosság fejlesztésének a célja, hogy a felnövekvő generációk számára egyértelmű legyen az energia- és erőforrás pazarlás minimálisra csökkentése. Konkrét viselkedésminták kalakítására nyílik lehetőség a takarékos mosogatás, szellőztetés, fürdés, világítás, WC öblítés kapcsán” – tudtuk meg a szervezőtől.

Fontos eleme a foglalkozásoknak, hogy használható információkat nyújtsanak arról, hogy hétköznapi életvitel hogyan hat vissza az életminőségre, valamint milyen következményekkel járhat az egész földi élővilág és ezen belül az emberiség jövőjére nézve. A módszer lényege annak a felsimerése, hogy mindenki megtalálhatja a saját adottságainak megfelelő cselekvési lehetőségeket. A projekt hatása folytatódik, ugyanis a pályázatot bonyolító békéscsabai központ olyan szakemberek képzését vállalja, akik szakképzett módon képesek kezelni a megújuló energetikai szektor eszközeit.

M. V.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.