Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-12 18:39:00

Megszázszorozódott a 330 lelkes falu adóbevétele

Komlóska, az adóparadicsom

Adóparadicsomként emlegetik a zempléni Komlóskát, ahol tárt karokkal várják a vállalkozókat - akik örömmel be is települnek, hiszen kedvezményesen végezhetik tevékenységüket. A község bevétele megszázszorozódott.

A zempléni, többségében ruszinok lakta zsákfalut egyre több vállalkozó választja telephelyének vagy székhelyének. A cégek sok millió forintot tudnak spórolni, ugyanis Komlóskán nem kell iparűzési adót fizetni. A 330 lelkes aprótelepülés bevételei pedig megszázszorozódtak. „A nálunk letelepedő, országunkat el nem hagyó cégek megtartása nemzetgazdasági érdek, mert így a magyar költségvetést gazdagítják. A külföldi székhelyet, telephelyet létesítő vállalkozások ezzel szemben semmilyen hasznot nem hoznak országunknak” - állítja Köteles László, Komlóska polgármestere. A közel hetven, úgynevezett „nemzettudatos vállalkozás” és a birtokukban lévő, közel ezer, a faluba bejelentett kamion és teherautó száma szinte napról napra nő. Az „adóparadicsom” érdekessége, hogy még mobiltelefonnal sem lehet telefonálni, ugyanakkor az önkormányzat fejlett informatikai rendszerével vállalja a cégek ügyintézését is.

„Egymás segítése, partnerség és bizalom jellemzi az önkormányzat és a vállalkozás kapcsolatát” - mondja Sziki Gábor, a Platinum GL Kft. vezetője. A Budapestről érkezett cég mérnöki irodát működtet a településen. Gábor az emberi kapcsolatok értékét emeli ki, különösen azt, hogy a polgármesteri hivatal nem valami merev gépezet, ami csupán ügyek, számok és tételek mentén gondolkodik, hanem a személyes kommunikációra épít. Ellentétben a nagy rendszerekkel, azt tapasztalja, hogy itt az ember is számít, nemcsak a pénze.

„Tisztességes, emberséges közösség ez a falu. Nekem az állandó bejelentett lakóhelyem is itt van, s tervezzük, hogy telket veszünk és ideköltözünk” - kezdi Kerekes Imre, egy nemzetközi szállítmányozási kisvállalat tulajdonosa. A mindennapi.hu-nak elmondta, hogy a felesége szülei kerestek hétvégi házat a környéken, így akadtak erre a cseppnyi falura. A település békéje, csendje, tiszta levegője fogta meg őket először. Imréék rendszeresen kilátogattak hozzájuk, s annyira ideszoktak, hogy a vállalkozásuk székhelyét is áttették Debrecenből Komlóskára.

„Az önkormányzat nem azt keresi, hogyan tudna minél több bőrt a lehúzni vállalkozókról, hanem, hogyan lehetne mindenki számára előnyös az együttélés. Senki nem szeret adót fizetni, de mindenki tudja, hogy kell. Ettől működik az ország. Ha így van, akkor oda adom a pénzem, ahol látom, hogy mire fordítják.” Kerekes Imre a barátait is hívja a zempléni tündérkertbe. A novemberi rendezvényen egyébként többen, komolyan fontolgatták a letelepedést.

A második Vállalkozóink Napja programon többek között részt vett Kalmár István, az APEH elnök-helyettese is, aki Komlóska úttörő szerepét hangsúlyozta. A tanácskozáson a vállalkozások tárgyaltak az egymás közötti együttműködésről is, előkészítették a közös biztosítási és szolgáltató rendszer kiépítését. Mindezekkel Komlóska újabb elöljáró szerepet tölt be, ahogy ők fogalmaznak, az ország „adóparadicsommá” válásában.

maresz
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.