Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-25 07:00:00

Mi kell a házi pálinkafőzéshez?

Ha szabad a kisüsti

Bármikor élhetünk a törvény biztosította lehetőséggel – ugyanis nyár óta bátran főzhetünk otthon is pálinkát. Kis útmutató azzal kapcsolatban, hogyan, miképp és főleg mivel foghatunk hozzá a párlás mesterségének. A mértékre ügyeljünk!

A pálinka nemzeti italunk, része hagyományainknak és történelmünknek – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Zala megyei Pórszombaton, ahol az egybegyűltek a házigazda Kovács Gyula által készített első szabadon főzött pálinkával koccinthattak, mely a hagyományos fajtának számító tüskés körtéből készült. Mi pontosan a pálinka? A hivatalos meghatározás szerint Magyarországon termesztett gyümölcsből készül, melyet itt párolnak és palackoznak. Az Európai Unió által is elismerten csakis ez nevezhető pálinkának. Azzal, hogy az erős, illatos, torokkaparó nedű hivatalosan is előállítható, még inkább közkinccsé válik. Ugyanakkor a lepárlás egyúttal értékmentés is, hiszen a sérült, hullott gyümölcs – ami egyébként veszendőbe menne – szintén hasznosul. Kétségtelen, hogy ennek kapcsán felmerül az alkoholizmus további térnyerésének veszélye, ez azonban – ahogy eddig is – mérték, illetve mértéktelenség kérdése.

A mérték fontos lesz ezután is, mert a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra évente nem kevesebb, mint 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát készíthessen bárki, saját gyümölcsből vagy erre a célra vásárolt cefréből. Ez a mennyiség egyben jövedékiadó-mentességet élvez; aki ezen fölül főz vagy pálinkáját eladásra szánja, annak ezután is az eddigi szabályok szerint kell adót fizetnie utána.

A szabad főzés lehetősége bizonyosan föllendíti majd a kisüsti gyártását is, amelyben egyetlen korlát érvényesül: a főzőüst űrtartalma legföljebb 100 liter lehet. Az üst használatához az újdonsült használónak persze társítania kell a főzés tudományát is. Amiben minden szakértő egyetért: a legfontosabb a tisztaság; ezt a cefrekészítésnél éppúgy be kell tartani, mint a főzésnél.

Új készülék vásárlása esetén az első teendő: főzzük ki alaposan tiszta vízzel, és csak ezután állítsuk hadrendbe. A cefre kifőzése is komoly tudomány – itt a hőmérséklet a legfontosabb tényező. Túlságosan magas hőfokon például a vízgőz is megindul, így híg lesz a párlat. A főzés legelején kicsöpögő (egy-két deciliternyi) zavaros, bűzös párlatot öntsük ki, mert káros anyagokat tartalmaz, ugyanakkor az íze is rossz és tönkreteheti az egész főzetet. Hogy meddig kell főzni a cefreadagot, azt legbiztosabban alkoholfokolóval lehet eldönteni, de a gyakorlott főzők kóstolással is meg tudják állapítani a pálinka „erejéből”.

Lepárlók (kis üstök) már most is beszerezhetők. Vörösrézből készülnek, hőmérő is tartozik hozzájuk, űrtartalmuk 1,2 és 100 liter között változik. Kaphatók extrával fölszereltek is – ilyenek az úgynevezett aromatornyos főzők, amelyekkel különleges ízű és minőségű pálinkák készíthetők. A tornyok tálcáira gyógy- és fűszernövényeket, aszalt gyümölcsöket tehetünk, így a párlat ezek íz- és illatanyagaival gazdagodik.

Ami az árakat illeti: bizony nagy a szórás, a készülékek űrtartalma, fölszereltsége és kivitele szerint; húszezertől kezdődik, és egymillió forint fölé is kúszhat a vételár összege. Egy átlagos kivitelű 5 literes lepárló 40 ezer forintért vásárolható meg, a 40 literes ára pedig ennek durván a háromszorosa.

Valló László
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.