Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-04 11:00:00

255 ezer forint a küszöb

Egyre több a szegény Németországban

Németországban szegénynek minősítik, akinek a havi jövedelme kevesebb 255 ezer forintnál, ez az átlagjövedelem 60 százaléka. Az ország statisztikai hivatala szerint egyre több alkalmazottat veszélyeztet a lecsúszás.

Bár Németországban a szegénység elsősorban a munkanélkülieket veszélyezteti, mára az alkalmazottak számára is fenyegető helyzet alakult ki, állapította meg a Német Statisztikai Hivatal egy uniós jelentéshez készített, a héten nyilvánosságra hozott, véletlenszerű mintavétel alapján készült felmérése.

Németországban minden hatodik lakos a szegénységi küszöb határán, vagy alatta él. Az EU Bizottság meghatározása szerint az átlagjövedelem 60 százalékánál alacsonyabb jövedelemből élőket veszélyezteti a szegénységi kockázat.

A felmérés szerint különösen az egyedülállókat fenyegeti a szegénység. A hivatalos számítások szerint egy egyedülálló német ember akkor számít szegénynek, ha havi jövedelme nem éri el a 930 eurót (255.000,- Ft). Egy kétgyermekes háztartás esetén pedig az 1950 euró (525.000,- Ft) a szegénységi küszöb. A vizsgálat szerint közel minden harmadik egyedülálló elégtelen jövedelmű és a négytagú családok 8 százaléka él a létminimum alatt. A munkanélküliek mintegy kétharmada különösen nehéz körülmények közt él, de minden 15. munkavállaló épp csak a szegénységi küszöbön – német számítás szerint – tengődik.

A németországi nyugdíjasok 14,9 százaléka él az átlagjövedelemnél kevesebből. Minden harmadik, gyermekeit egyedül nevelő szülő számára a nyomor állandó reális veszély. A nőket jobban fenyegeti a szegénység, mint a férfiakat, különösen érvényes ez a nyugdíjas korú nőkre. A 65 év feletti nők 17 százaléka gazdálkodik szűkös forrásokból, míg ugyanilyen korú férfiak esetén ez csak 12,9 százalék.

Az adatok egy 2009-es hivatalos európai felmérésből származnak (az EU-SILC, jövedelmekre és életkörülményekre vonatkozó adatfelvétel alapján). „Az élet Európában” nevű uniós felmérés során Németországban 13 100 háztartásban több, mint 23 800 fő tizenhat év feletti lakost kérdeztek meg a múlt évi jövedelmeikről és életkörülményeikről.

Az évente kis mintán elvégzett vizsgálat (célja a népesség állapotának az előző népszámlálás óta bekövetkezett strukturális változásainak becslése) eredményei szerint is erősödik a szegénység Németországban.
 

Nálunk 60 ezer a küszöb
Magyarországon a népesség 12 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, havi 220 eurónál, azaz körülbelül 60 ezer forintnál kevesebből. Ez egyébként jóval alacsonyabb, mint általában az euroövezetben, az idősek négy, a gyermekek húsz százaléka veszélyeztetett.
Diós Judit, Gárdonyi Eszter


 (Forrás: Stern)

Bander Csilla

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.