Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-13 13:03:00

Felrázzák a planétát

Ma lép fel a Planetshakers a Pecsában

Egy kis ausztrál gyülekezetből nőtte ki magát a Planetshakers ifjúsági mozgalom, mely zenés dicsőítéseivel járja a világot.

A keresztény szülők ritkán örülnek annak, ha a gyerek bulizni megy. A kamaszok persze okosak, és könnyen túl járnak a szülők eszén. Tudják, hogy vannak kulcsszavak, amelyek a legzordabb atyai szívet is meglágyítják: ifi, gyülekezeti program, vagy netán az istentisztelet biztos befutó minden szülőnél. Valljuk be: nem könnyű megtalálni az olyan alkalmakat, ami mindkét fél igényeit kielégíti, de várhatóan ilyen program lesz a május 13-án a Planetshakers koncertje a Petőfi csarnokban. Ízig-vérig buli, ahova mégis nyugodt szívvel elengedheti minden szülő a gyermekét, mert a sok ezres ifjúsági összejövetel az első pillanattól az utolsóig Isten dicsőítéséről fog szólni.


Gyülekezeti misszió

Russel Evans, a Planetshakers ifjúsági mozgalom alapítója egy dél-ausztráliai kisváros anglikán lelkipásztoraként 1997-ben ifjúsági konferenciát szervezett. Az évente megrendezésre kerülő, zenés ifjúsági rendezvények néhány év alatt közkedveltek lettek. Az első konferencián 300 fiatal volt kíváncsi Evans prédikációjára és a Planetshakers zenéjére. 2004-ben azonban – amikor a szolgálat Melbourne-be települt át – már 20 000 néző előtt hirdethették Isten igéjét az Olimpiai Park sportcsarnokában.

A siker egyik titka Evans lelkész dinamikus szemléletmódja, aki egy új, győztes keresztény generáció felnevelésében látja a Planetshakers misszióját. Éppen ezért konferenciáikkal és szolgálatukkal nem csak az ifjúsági korosztályt szeretnék megszólítani, hanem a gyermekeket és a gyülekezetektől távol élő embereket is. A különböző korcsoportok alkalmait profi missziós-, és kreatív szakemberek szervezik: a több tízezres bulik egyfajta indító alkalmak, amelyeket kiegészít a misszió Bibliaiskolája valamint gyülekezeti alkalmai is. Így nem csoda, hogy Ausztráliában sok tízezer fiatal találta már meg a helyét a Planetshakers szolgálatának segítségével.


A világ legnagyobb partija

Az evangéliumi keresztény hátterű Planetshakers tehát nem egy különálló dicsőítő csapat vagy rockbanda, hanem egy jól szervezett misszió része, amely a mai kor gyermekeit a zenével kívánja megfogni. Gospel, spirituálé alapú szerzeményeiket bátran ötvözik a modernebb hangzásokkal. Az ABC ausztrál tévécsatorna 7.30 című kulturális műsorának adott interjúban Evans lelkipásztor kifejtette a Planetshakers ars poeticáját: „Rázd fel a planétát! Hiszem, hogy mi nem csak a helyi, kisközösségért vagyunk itt, hanem képesek vagyunk hatni az egész világra. Hiszem, hogy Isten rendelése számunkra megmutatni az embereknek az Istentől rendelt utat. Hogy mindenki megtalálhassa a saját célját. Úgy gondolom, hogy a világ legnagyobb bulija Isten templomában lesz.”

A legnagyobb bulit szervező társaság – mely 1997 óta 23 lemezt adott ki – készülődik most a Petőfi Csarnokban a május 12-i nyitott szeminárium után. Hasonló a tavalyi évben, a Margit-szigeten 5 000 fiatalt megmozgató koncerthez, ahová nem csak a keresztény gyülekezetek tagjai mentek el, hanem olyanok is, akik nem tartoznak semmilyen felekezethez. A csapat szolgálatához az inspirációt mindig Isten adja: „Az ihlet Istentől jön. Az vele együtt töltött időben meghallom a hangját, keresem utasításait. Nála nincs jobb médiaszakember! Természetesen sokat tanulunk idős lelkipásztorainktól, figyelünk igei tanításukra, átvesszük látásmódjukat, értelmezéseiket. És természetesen folyamatosan figyelnünk kell az új trendekre. Én valóban hiszem, hogy Isten egyháza vezető szerepet játszhat mindenben, akár a kreatív alkotó munka területén is.” – vallja Mike Pilmer, az együttes gitárosa és dalszerzője.

Miklya Luzsányi Mónika
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.