Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-12-01 07:10:00

Ma van világjárvány világnapja

AIDS-gyógyszer a láthatáron

December elseje az AIDS világnapja. A HIV vírus okozta halálos betegségre számos gyógyszert próbáltak kifejleszteni. Két újonnan felfedezett antitesttől ismét jó eredményt várnak a kutatók, bár valószínűleg még nem a jövő héten.

A korunk világjárványai között előkelő helyet elfoglaló, 1981-ben azonosított AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) Fekete-Afrikában alakult ki a múlt század első felében. A létrejöttéért felelős HIV-vírus az immunrendszer sejtjeit elpusztítva elősegíti egyéb betegségek megjelenését. A tünetek a fertőzés után átlagosan öt évvel jelentkeznek, de addig a fertőzött továbbadhatja a vírust.
A HIV-vírus a különböző testnedvek (vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej) útján terjed, például közösülés, vérátömlesztés során, fertőzött injekcióstű által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett testnedvek valamelyike nyálkahártya- vagy bőrsérüléssel érintkezik.

A betegség öt szakaszra bontható, melyek együttes lefolyása akár tíz évig is eltarthat. Az első négy szakaszban még HIV-betegségről beszélünk, az ötödik az AIDS stádium, amelyben már  egyéb betegségek – leggyakrabban tébécé, hörghurut, tüdőgyulladás vagy Kaposi-szarkóma – is társulnak a tünetcsoporthoz, s végül ezek végeznek a fertőzöttel.

Statisztikák, tendenciák

Az egészségügyi világszervezet (WHO) becslése szerint 2007-ben 33,2 millióan szenvedtek AIDS-ben, és 2,1 millióan haltak bele. A fertőzöttek több, mint háromnegyede Fekete-Afrikában él, ahol egyes országokban közel 40 százalékos a fertőzési arány.

Magyarországon a szűrések kezdete óta 1877 HIV-fertőzöttet találtak, akik közül eddig 308-an hunytak el AIDS-ben. Globálisan a heteroszexuális fertőzöttek aránya magasabb a homoszexuálisokénál, a hazai szűrések tanúsága szerint viszont az azonos neműekhez (is) vonzódók vannak jelentős többségben a hagyományos nemi beállítottságúakhoz képest (75-25 százalék). Nagy a különbség a magyar férfiak és a nők között is (85-15 százalék).

AIDS-gyógyszer a láthatáron

A HIV-fertőzés kezelésére jelenleg úgynevezett „gyógyszerkoktélokat”, kombinációs terápiát alkalmaznak, amelyekkel a vírus szaporodása jelentősen lelassítható, s megőrizhető az immunrendszer viszonylagos épsége. A nagyon gyorsan mutálódó, így a gyógyszerekkel szemben könnyen ellenállóvá váló HIV-vírus ellen a védekezés sokkal nehezebb. Többször úgy tűnt, sikerül megtalálni a kulcsot a betegség legyőzéséhez, de a kísérletek mindannyiszor kudarccal végződtek. Tavaly ismét felcsillant a reménysugár: amerikai kutatók kimutattak az emberi vérben két olyan antitestet, amely számos HIV-törzs semlegesítésére képes, a vírus egy olyan pontját támadva meg, amely nem változik időről időre. A két újonnan felfedezett antitest 162 tesztelt HIV-törzs közül 120-130-at képes semlegesíteni. Pezsgőt persze egyelőre nem kell bontani, hiszen, még ha sikeresen is folytatódnak a kutatások, egy kipróbált AIDS-ellenes vakcina előállítására még évekig várhat a világ.

Híres betegek 

Az első híres AIDS-áldozat Rock Hudson, Hollywood egyik legvonzóbb filmsztárja volt. Ugyancsak ez a betegség vitte el „kollégáját”, a Psycho sorozatgyilkosaként ismert Anthony Perkinst, Rudolf Nurejev orosz balett-táncos koreográfust, Robert Mapplethorpe amerikai fotóművészt, és Freddie Mercuryt, a Queen együttes énekesét. Külön kell szólni Isaac Asimovról, amerikai sci-fi íróról, aki nem homoszexualitása miatt, hanem vérátömlesztés során kapta meg a halálos kórt; valamit Magic Johnsonról, az UDA kosárlabda legendájáról, aki – bár 1991-ben már HIV-fertőzött volt – a mai napig együtt él betegségével.

Zengő Vivien

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.