Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-01 14:05:00

Titkosszolgálat: a CIA ölette meg az imámot

Egy CIA által végrehajtott dróntámadásban ölték meg pénteken Jemenben Anwar al-Awlaki amerikai születésű radikális imámot, akit az Egyesült Államok az egyik legveszélyesebb közellenségként tartott nyilván - jelentette a CNN hírtelevízió és a The Washington Post.

Az amerikai lap a titkosszolgálatok egy meg nem nevezett magas rangú vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy a terrorista vezető megölését jogi aggályok miatt az amerikai igazságügyi minisztériumnak kellett jóváhagynia egy titkos dokumentumban, e nélkül a CIA nem tehette volna el láb alól az amerikai állampolgárságú terrorista vezért.

Felkutatását és az ellene intézett halálos csapást ugyanaz a műveleti csoport irányította, amelyik "levezényelte" a hadiflotta kommandósainak (Navy SEAL) az al-Kaida terrorszervezet vezére, Oszama bin Laden ellen végrehajtott akcióját is. Awlakit az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQPA) "angol hangjaként", a szervezet leghatásosabb internetes propagandistájaként tartották számon, s nevét az amerikai kormány idén áprilisban tette fel a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) "megölni vagy elfogni" listájára.

Megölése a legnagyobb fegyvertény az al-Kaida lefejezésére irányuló amerikai erőfeszítések között bin Laden májusi meggyilkolása óta. Barack Obama elnök Washingtonban újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy "jelentős csapást mértek az al-Kaida legaktívabb műveleti ágára". Hozzátette azt is, hogy a 40 éves Awlaki az AQPA "külföldi műveleteit irányította".

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter - bár a művelet részleteiről nem kívánt nyilatkozni, s közvetlenül az amerikai részvételt sem erősítette meg - üdvözölte pénteken a jemeni hatóságok együttműködését."Gratulálni szeretnék az erőfeszítéseikhez; a hírszerzés terén, valamint a küldetés sikeres végrehajtásában nyújtott műveleti segítségükhöz" - jelentette ki Panetta.Az AP hírügynökség sanaa-i keltezésű jelentése szerint péntek este két amerikai tisztségviselő elmondta, hogy az Awlaki ellen végrehajtott célzott támadásban életét vesztette Ibrahim al-Aziri, az al-Kaida legfontosabb jemeni bombakészítője is.Ez utóbbi közlést hivatalosan eddig nem erősítették meg.

Azirinek egyebek mellett szerepe volt abban a merényletkísérletben, amelyben Umar Faruk Abdulmutallab nigériai állampolgár 2009. december 25-én az alsóneműjébe rejtett pokolgéppel fel akarta robbantani a Delta Airlines amerikai légitársaság Amszterdam és Detroit között közlekedő repülőgépét. Tőle kerültek ki azok a csomagbombák is, amelyeket 2010. október végén Jemenből próbáltak az Egyesült Államokba eljuttatni.

Anwar al-Awlaki jemeni meggyilkolása nyomán riadókészültségbe helyezték a New York-i rendőrséget. "Tudjuk, hogy vannak hívei az Egyesült Államokban, többek között New Yorkban is" - jelentette ki Raymond Kelly, a keleti parti nagyváros rendőrfőnöke. Az Arab-félsziget al-Kaidája pénteken nyilatkozatban számolt be az elmúlt időszakban elért dél-jemeni harci sikereiről, de nem tett említést fontos vezetőjének meggyilkolásáról.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.