Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-30 19:10:00

Székestől vitették ki a képviselőt az ülésről

Székestől vitette ki a teremből Árus Zsoltot, a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselőjét Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök (RMDSZ) a tanács rendkívüli ülésén.

Borboly Csaba tanácselnök egy szavazás kapcsán szóváltásba keveredett pénteken az MPP színeit képviselő önkormányzati tanácsossal. A testület arról készült szavazni, hogy a megye 80 ezer lejjel támogassa a balánbányai óvodát, így az törleszteni tudná a gázszolgáltató számláit és újra indíthatnák az épület fűtését. Az MPP-frakció is jelezte, hogy támogatja a határozattervezetet, de a beszámolók szerint Árus Zsolt kifogásolta, hogy a megyei vezetés korábban nem segített az árvíz sújtotta Kápolnásfalunak a helyreállítási munkálatok kifizetésében.

Az erdely.ma hírportál szerint a szóváltás során az MPP-s képviselő száján kiszaladt az a mondat: „Legyen már vége egyszer a hazudozásnak”. Arra a kérdésre, hogy kit tart hazugnak, Árus Zsolt az RMDSZ-t és Borboly Csabát nevezte meg. 

A tanácselnök ezután a testület belső rendszabályára hivatkozva Árus Zsoltot kiküldte a teremből. Ő azonban nem akart távozni, a felszólítás után is részt vett a szavazásban. Ezért Borboly utasítására a biztonsági szolgálat emberei székestől vitték ki a teremből Árus Zsoltot, mivel az felállni sem volt hajlandó. Az eljárás ellen tiltakozva az MPP-frakció többi tagja is kivonult az ülésről, így az RMDSZ-es képviselők maguk szavazták meg a balánbányai óvoda támogatását.

A korántsem szokványos kihurcoltatási jelenetet a Realitatea hírtelevízió is bemutatta rövid felvételen. Az esetet a hétvégén egyre többen kommentálták, így Borboly Csaba maga is magyarázatot próbált adni blogbejegyzésében. Leszögezte: a megyei tanács nem kocsmai asztaltársaság, hanem jogalkotó, döntéshozó testület, amelynek szigorú szabályai vannak. „E szabályokat ülésről ülésre megszegte Árus Zsolt, és azt láttam, hogy ebbe kezd mindenki belenyugodni” – fogalmaz a tanácselnök, aki szerint a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a testületi ülések vezetője intézkedjen „az ülés rendje, méltósága fenntartása érdekében”. Borboly szerint az MPP-tanácsos „a megszokott és jól bevált stílusában szét akarja verni a tanácsülést”. 

A Krónika internetes oldalán beszámolt arról, hogy a Magyar Polgári Párt bocsánatkérésre szólította fel Borbolyt. A párt megyei önkormányzati frakciója nevében Kovács Árpád András által szombaton kiadott közlemény szerint „polgári demokráciában a választott képviselők alapvető joga, hogy közügyekben véleményt mondjanak, s hogy egyes kérdésekben legjobb tudásuk szerint, szabad akaratukban semmi által nem korlátozva szavazzanak”. Ugyanakkor a választók akaratából a testületbe került képviselőknek joguk és kötelességük részt venni a tanács ülésein, és senkinek sem áll jogában a képviselőt tevékenységében korlátozni, mindezt pedig egy választott megyei elnöknek tudnia kell és tiszteletben kell tartania – olvasható a közleményben. 

Az MPP szerint „a letűntnek hitt kommunista rendszer párttitkári kivagyiságának, a középkori hűbérúri arroganciának nincs keresnivalója a mai világban”. A párt azt várja a megyei tanács elnökétől, hogy „haladéktalanul és nyilvánosan kövesse meg” Árus Zsoltot, és szorgalmazza, hogy az igazságszolgáltatás is foglaljon állást az ügyben.  

A Krónika emlékeztet: a harminc tagú Hargita Megyei Tanácsban 19 RMDSZ-es, 9 MPP-s és két szociáldemokrata (PSD) megyei képviselő ül.

 

mti 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
  • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
  • Népfőiskolán tanítják a csángókat
  • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
  • Nem felejt a Jobbik
  • Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Erdélyben a magyar választójogi törvényről
  • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.