Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-01 12:07:00

Határtalanul! Diákok ezrei indulnak a határon túli magyar területekre

Elindult a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program, az első csoport szeptember 4-én kelhet útra Erdélybe. A cél, hogy egyetlen magyar iskolás se fejezze be úgy tanulmányit, hogy állami támogatással ne jutott volna el határon túli magyar területre.

Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár a csütörtöki budapesti projektindító rendezvényen úgy fogalmazott: a Határtalanul! program segít összekötni a Magyarországon és határon túl élő fiatalokat, és ez a legfontosabb. „Tarthatunk magas szintű politikai fórumokat, alkothatunk törvényt az összetartozásról, de, hogy mindezt megélhetővé tegyük, ahhoz személyes élményekre, találkozásokra van szükség" – mondta, hozzátéve: különösen fontos ez a most felnövekvő nemzedék számára.

Az idei költségvetésben 500 millió forintot különítettek el a programra, ebből az összegből összesen 15500 diák és pedagógus utazhat Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára vagy Vajdaságba. Az a cél, hogy a jelenlegi pályázati támogatás normatívvá váljon a jövőben – jelezte a helyettes államtitkár. Hozzátette: az volt a terv, hogy a korábbi pilotprogramban résztvevő hatezres létszámot megduplázzák, és ez sikerült.

Jelezte, hogy kétféle utazást támogatnak az állami keretből: az általános iskola hetedik osztályosai elsősorban „felfedező utakra" mennek majd, megismerkednek a külhoni magyar területek jellegzetességeivel. Ugyanakkor az utak 97 százalékánál van olyan programelem, amely tartalmaz határon túli magyar fiatalokkal való találkozást is, ilyen utakra mintegy 12,5 ezren mennek – mondta Répás Zsuzsanna.

A másik utazási típus, a pilotprogramban részt vevő szakképző intézmények együttműködését támogatja. Ennek keretében Magyarországról 1259 diák utazik ki és külhoni területekről 1340 érkezik hozzánk. A legtöbb kirándulást tavaszra, májusra időzítik, de sokan utaznak már most, szeptemberben-októberben is. Csete Örs programvezető elmondta: a legnépszerűbb úticél Erdély, ide irányul az utazások 60 százaléka. A diákok 13 százaléka Kárpátalja, 10 százaléka Felvidék felfedezésére indul majd. Kiemelte: azon dolgoznak majd, hogy a most rendelkezésre álló keret tovább nőjjön. Az a cél, hogy egyetlen magyar iskolás se fejezze be úgy tanulmányait, hogy állami támogatással ne jutott volna el határon túli magyar területre. A Határtalanul! program nem csak egy pályázat, ennél sokkal több - fogalmazott a programvezető.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
  • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
  • Népfőiskolán tanítják a csángókat
  • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
  • Nem felejt a Jobbik
  • Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Erdélyben a magyar választójogi törvényről
  • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.