Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-05 16:35:00

Franciaország keresztény örökségét méltatja Sarkozy, és betiltja a burkát

Nicolas Sarkozy francia elnök a kereszténységnek Franciaországra hagyott  „csodálatos civilizációs és kulturális örökségét" méltatta csütörtökön a kulturális örökségvédelem kapcsán a francia katolicizmus egyik legismertebb központjában, a Puy-en-Velay-i katedrálisban tett látogatásán.

– A kereszténység csodálatos civilizációs és kulturális örökséget hagyott ránk. Egy világi köztársaság elnökeként én mondhatom ezt, mert ez az igazság! –  hangsúlyozta az államfő, aki egyúttal ismételten utalt arra, hogy Franciaországnak a kereszténységgel egyidős zsidó gyökerei is vannak.

– A kulturális örökségünk védelme Franciaország örökségének védelmét, identitásunk legkézzelfoghatóbb jeleinek védelmét jelenti – fogalmazott a francia elnök. Hozzátette: – Ez az örökség kötelez minket, ez az örökség lehetőség, de mindenekelőtt feladat, amely arra kötelez minket, hogy átadjuk (az örökséget) a következő generációknak, és azt gátlások és álszemérem nélkül vállaljuk.

Sarkozy kijelentésének külön aktualitást ad, hogy a kormány egyhónapos felvilágosító kampányt kezdett a teljes testet és arcot eltakaró női muzulmán viselet, a burka és a nikáb betiltásáról, ami április 11-én lép hatályba. Április 5-én pedig a jobbközép kormányzópárt nemzeti vitát indít az iszlámnak a francia társadalomban betöltött helyéről. A köztársasági elnök beszédével egyidőben Luc Chatel oktatási miniszter egy Marseille-ben tett iskolatátogatáson a francia közoktatási intézmények vallási "semlegességére és világiasságára" hivatkozva úgy vélte, hogy a gyermekeiket az iskolába elkísérő anyák nem viselhetnek iszlám fejkendőt.

Az ügy előzménye, hogy egy párizsi külvárosi általános iskola szülői közössége a politikustól kért állásfoglalást, miután az iskolaigazgató megtiltotta, hogy muszlim fátylat viselő szülők belépjenek az intézménybe. A miniszter azt hangsúlyozta, hogy a gyermekeiket elkísérő szülőkre is vonatkoznak a közoktatási intézményekben dolgozók és tanulók jogai és kötelezettségei. Franciaországban a 2004-es "fátyoltörvény" értelmében óta tilos bármilyen megkülönböztető vallási jelet, így egyebek mellett muszlim kendőt viselni a közoktatási intézményekben.
 

Az Európa legnagyobb, 5 milliósra becsült muzulmán közösségét számláló Franciaországban ismét egyre gyakrabban esik szó a politikai közéletében az iszlámról. Elemzők szerint ez már egyértelműen a jövő évi elnökválasztással hozható összefüggésbe, miután a szélsőjobboldal új vezetője, Marine Le Pen - aki egyre gyakrabban tesz iszlámellenes kijelentéseket - tetszési mutatója fokozatosan növekszik.

MTI

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.