Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-30 14:00:00

Befejeződött a gyulafehérvári székesegyház szentélyének restaurálása

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke a gyulafehérvári székesegyház szentélyét, amelynek restaurálási munkálatai nemrég fejeződtek be - adta hírül a pénteki romániai magyar sajtó.

Az ünnepségen jelen volt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia kulturális és örökségvédelmi minisztere, Hegedűs Csilla örökségvédelemért felelős tanácsadó, valamint az Országos Örökségvédelmi Hivatal több képviselője. Szentmise keretében adtak hálát a gyulafehérvári katolikus hívek, hogy sikerült elvégezni a középkori székesegyház 18. század közepén átalakított szentélyének restaurálási munkálatait.

Az RMDSZ közleményében hangsúlyozza: Erdély egyik legnagyobb magyar műemlékfelújítási programjának számít a gyulafehérvári római katolikus székesegyház restaurálása. Ugyan a székesegyház folyamatos felújítás alatt áll a nyolcvanas évek óta, a romániai Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium Kelemen Hunor mandátuma alatt, tavaly támogatta első ízben a nagyszabású munkálatokat.

Kelemen Hunor az ünnepi szentmisét követően elmondta: a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház különleges a Kárpát-medencei középkori épületek között, hiszen - bár a 18. században lebontották, majd újraépítették a szentélyét - elkerülte a barokk stílusú átépítést. Így rendkívül hűen őrzi a középkori építőmesterek keze nyomát.

"Számunkra, erdélyi magyarok számára, a kulturális - elsősorban az épített - örökségnek nemzetmegtartó szerepe van. Ezért is tartom kiemelten fontosnak az erdélyi magyar épített örökség minél nagyobb mértékű felújítását és hasznosítását. Úgy vélem, kulturális örökségünk megőrzésének támogatása hatással van az erdélyi magyar közösség identitástudatának erősítésére és bátor felvállalására, főként itt, Fehér megyében, Gyulafehérváron" - fejtette ki a politikus.
A felújítási munkálatokat 2010 nyarán a Gyulafehérvári Érsekség gazdasági hivatala pályáztatta meg közbeszerzéssel az FKM Kft. tervezőiroda által készített felújítási terv alapján. A munkálatokat fővállalkozóként a csíkszeredai székhelyű Harbau Kft. végzi. A felújítási munkálatok koncepciója és kivitelezése az Egyházművészeti Bizottság bevonásával történt. Építészek, szakrestaurátorok, statikusok és művészettörténészek az érsekség szakmai tanácsadó testületével, Márton Judit műemlékvédelmi szakmérnök koordinálásával működtek együtt a helyreállítás folyamatában.

A felújítás költségeit a minisztérium biztosította, a restaurálás több szakember összehangolt munkáját igényelte. A szentélynél kivitelezett felújítási munkálatok értéke 3,4 millió lej (több mint 800 ezer euró). A felújítás alkalmával restaurálták a figurális díszű románkori főpárkányt, valamint a támpillérek fölött beépített románkori domborműveket. Megerősítették a románkori kórusrész károsodott bordájának tartószerkezetét, akárcsak a románkori boltozatot, felújították a mérműves ablakokat.

A restaurálási munka folyamatában még hátravan a szentély kivilágítása, a déli torony belső felújítása, ahova kiállítóteret terveznek, ennek köszönhetően lehetővé válik majd a harangok megtekintése is. Elvégzendő feladat továbbá a déli homlokzat és a déli fejedelmi kapu restaurálása.

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
  • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
  • Népfőiskolán tanítják a csángókat
  • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
  • Nem felejt a Jobbik
  • Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Erdélyben a magyar választójogi törvényről
  • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.