Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-09 15:30:00

Vallási nézeteltérés miatt robbant ki a konfliktus

Ollókkal támadtak társaikra az amisok

Rivális amisok háborújától hangos az amerikai sajtó, állítólag a modern technológia használata miatt támadtak meg egy csoportot.

Az Ohio államban élő, puritán életmódjukról ismert amisokból senki nem nézte volna ki, hogy egy számunkra apróságnak tűnő dolog miatt erőszakos cselekedetre is képesek. Amis és amis között is van különbség: vannak, akik rá sem bírnak nézni a modern kor technikai vívmányaira (ide tartozik az elektromos áram is), de akadnak olyan csoportok is, akik bár egyszerű életet élnek, nem vetik meg a meleg vizet és a hajszárítót sem.


Csonkított önérzet

A hatóságok közlése szerint a támadások hátterében egy 18 családot felölelő amis csoport állhat, akik mereven elzárkóznak minden modern dolog elől. Az ultrakonzervatív nézeteket valló amisok vélhetően azért támadták meg a másik amis csoportot, mert modernebb vallási felfogást képviselnek. A támadók – akik már korábban is felkeltették az ohio-i rendőrség figyelmét –, az elmúlt három hétben ollókkal felfegyverkezve estek neki nőknek és férfiaknak Carroll, Holmes, Jefferson és Trumbull megyékben, és nagy becsben tartott hajakat és szakállakat vágtak le.

Az amisok szó szerint veszik a Bibliát, éppen ezért a nők soha nem vágnak bele fürtjeikbe és a férfiak házasságkötésük után a tekintély miatt növesztik meg szakállukat. A rendőrség szerint hat „modern” amist támadtak meg, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek. Ezidáig négy embert vettek őrizetbe az erőszakos támadások miatt.


Kik is az amisok?

Peter Weir 1985-ös, A kis szemtanú (Witness) című filmje adja talán a leghitelesebb képet erről a zárt világról:

Az amisok (anabaptista protestánsok) szó szerint követik Biblia tanításait, így adja magát, hogy elutasítják a modern társadalom újdonságait. Rendkívül egyszerű életet élnek, mert szerintük a technika csak káros lehet rájuk nézve. Persze amis és amis között is van különbség, két csoportot különíthetünk el. Vannnak a „régimódi amisok”, akik lovaskocsival járnak, 18. századi ruhákat viselnek, nem használnak elektromos áramot és telefont sem. Nem kérnek az állam által nyújtott segélyekből, juttatásokból.

Az „újmódi amisok” már nem vetik meg az autóhasználatot, sem pedig az elektromos áramot. Lényegesnek tartják a missziós munkát, szemben a konzervatívabb felfogású társaiknál. Egy átlagos amis családban öt gyermek van. Az abortusz tiltólistán van, de a fogamzásgátlás megengedett. A 18. életévüket betöltött amisok szabadon dönthetnek további életükről, sokan egy kis kitérő után visszatérnek a közösségbe.

 

– mi (forrás: The New York Daily News)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.