Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-21 13:30:00

Együtt járhat-e a politika és a vallás, és ha igen, miért nem?

Amerika hanyatlása: sokak szerint bűn volt imádkozni

Nagy port kavart a három napos imádság-rally, amelyet Rick Perry amerikai politikus szervezett. Vallás ide, politika oda, egy biztos: imádkozni nem bűn.

A texasi kormányzó, Rick Perry által szervezett imádság-rally egyáltalán nem ütközött törvénybe, sőt megállapítható, hogy a politikusnak szíve joga imádkozni; ezt pedig az Egyesült Államok Alkotmánya is biztosítja számára. Egy olyan országban, ahol a vallási szabadság mindenki számára biztosított, egyáltalán nem bűn imádkozni.


Nem találnak fogást rajta

Mint arról már írtunk, mintegy 30 ezren vettek részt a texasi kormányzó, Rick Perry augusztus 6-i imaalkalmán. Az amerikai sajtó azóta is azt feszegeti, vajon milyen szándék vezethette a politikust. Perry, akit Texas első embereként tartanak számon, hétórás imamaratont szervezett a houstoni Reliant stadionba. A kormányzót korábban sokan támadták kezdeményezéséért, ám kitartott elképzelése mellett: úgy vélte, itt az idő Amerika hanyatlása ellen imádkozni. Több ezren válaszoltak az egyébként elnökjelöltségre pályázó Perry hívására, a szekuláris sajtó pedig jókat élcelődött az imádkozás és a politikai kampány vegyítésén. Az pedig különösen tetszett a világi újságíróknak, hogy az ima- és böjtnapként meghirdetett eseményen hosszú sorok kígyóztak a hamburgeres bódék előtt.

Még az imanap előtt egy ateista csoport is be akarta perelni a kormányzót, mert szerintük alkotmányba ütköző lett volna az ima-rally. A szervezet azt kifogásolta, hogy Perry összemossa az államot és az egyházat. Azóta már bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem bűn nyilvános helyen imádkozni, akár több ezer emberrel együtt, még akkor sem, ha az akció kezdeményezője egy politikus, és sejthető némi kampányszag is dolog körül.

Rick Perry republikánus keresztény politikusnak tartja magát, soha nem titkolta vallási hovatartozását. Az idén áprilisban meghirdetett imádság-rallyval azt akarta elérni, hogy a hívek az imaerejével fogjanak össze Amerika hanyatlása ellen. Nem mellesleg pedig, a 61 éves kormányzó, életében először a hírműsorok fontos szereplőjévé lépett elő. Nem ritka az sem, hogy nyilvános szerepléseinél „Ámennel” fejezi be felszólalásait.

A kormányzót támadó személyek vagy szervezetek nem tehetnek semmit ez ellen, bár sokan rosszallásuknak adnak hangot. A houstoni imádság-rallyt úgy hirdette meg a kormányzó, hogy tárt karokkal várja a muszlimokat, hindukat, zsidó vallásúakat is. Szerinte ugyanis az összefogás által kilábalhat végre Amerika a gazdasági és kormányzati válságból. Perry Obamáért és azokért a katonákért is elmondott egy imát, akik a hadsereg kötelékében szolgálnak.


Perry tudja a választ? Fotó innen

A politikust támadók közül sokan azt rótták fel, hogy hivatalos honlapján kérte fe az embereket arra, hogy csatlakozzanak a maratoni imádság-rallyhoz. Egy 10 ezer aláírást tartalmazó petíció pedig azt mutatja, hogy több ezer embernek nem tetszik, hogy politikusi pályája felvirágoztatásához használja fel a vallást. Az i-re az tette fel a pontot amikor kiderült: a rendezvény egyik fő támogatója az az Amerikai Családok Egyesülete volt, amelyik nyíltan elítéli a homoszexuálisokat és a muszlimokat.

Összegezve az egész jelenséget megállapítható, hogy az imádság önmagában nem jelent bűnt. Sőt. Más kérdés azonban, hogy a vallást manipulatív eszközzé alcsonyítja valaki, vagy tényleg komolyan gondolja az ima erejét.

 

– mi (forrás: Huffington Post)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.