Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-09 17:00:00

Társadalom elleni támadás a siíta szektavezér tette?

Vallási vezetőt köröz az Interpol

Tizenöt év börtönbüntetést szabtak ki szerdán egy volt kuvaiti vallási vezetőre, aki korábban már elvesztette állampolgárságát az iszlám legendás alakjainak kritizálása miatt.

Kuvait városának büntetőbírósága bűnösnek találta Yasser Al Habeeb-et, amiért sértegette Mohamed próféta feleségét és Abu Baker Al Siddique első kalifa lányát, Aishát. Az ítélet szerint Al Habeeb az 1970-es állambiztonsági törvényt sértette meg ezzel a cselekedetével. A férfi nem először került a hatóság látókörébe, 2003 óta próbálják rács mögé juttatni a most Londonban élő vallási vezetőt és politikai menekültet.


Szemet szemért?

Az Al Aan honlap szerint – amennyiben nem támadják meg az ítéletet – Al Habeeb felkerül az Interpol legjobban keresett bűnözői listájára, és nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene. A Kuvait közellenségeként számon tartott férfi 2004-ben vonult önkéntes száműzetésbe Londonba. A vád szerint Al Habeeb 2010 nyarán – a londoni irodájában tartott ünnepségen – becsmérlő megjegyzéseket tett Aishára. Aisha a muszlimok szerint a Hívők Anyja, mélységes tisztelet övezi Kuvaitban. A sértegetés hírére tüntetéseket szerveztek országszerte, és Al Habeeb fejét követelték a felbőszült muszlimok.


Al Habeeb. Londonból gerjeszti az indulatokat? Fotó innen

Tavaly szeptemberben a kormány visszavette Al Habeeb állampolgárságát az 1959-es Kuvaiti Állampolgársági Törvény 13. paragrafusára hivatkozva. E szerint a férfi „szörnyű bűncselekményeket követett el a kuvaitiakkal és muszlimokkal szemben” és hogy kijelentésével „veszélybe sodorta az ország társadalmi békéjét”.

A szunnita vezetők nyomást gyakoroltak a kormányra, hogy fossza meg Al Habeeb-ot állampolgárságától, és erre a hírre a siíta vezetők is kérték: ugyanolyan ítéletben részesüljenek azok az emberek, akik negatív hangnemben beszélnek a siítákról. Az országban uralkodó feszült hangulatot jól mutatja az a tény, hogy a kormány az állampolgárság megvonásánál nem a londoni incidensre vagy Al Habeeb szektájára hivatkozott. A Kuvaittal foglalkozó elemzők szerint ez azért lehetett, mert a kormány nem akarta még jobban mélyíteni a szunniták és a siíták közötti szakadékot. A szunniták úgy tartják, hogy ők a leghűségesebb követői a szunnának, azaz Mohamed próféta Koránban le nem írt hagyományainak. A siíták is tartják magukat a hagyományokhoz, de a meglévőket újakkal bővítették. A siíták emellett úgy tartják, hogy a szunniták képmutatók, hagyományaik álszentek és nem hitelesek.

Al Habeeb 2003-ban már egyszer börtönbe került, amiért az általa alapított siíta szekta keretein belül szidta a szunniták ikonikus alakjait, de három hónap fogva tartás után szabadlábra került. A hatóságok a háborgó közvéleménynek elmondták: „adminisztratív hiba” történt, és azon lesznek, hogy mielőbb visszajuttassák a börtönbe a vallási vezetőt. Al Habeeb ezt nem várta meg, ugyanis Kuvaitból Irakba, majd onnan Iránba és végül Londonba repült, ahol poltitikai menedékjogot kért. A 2003-as bűne miatt távollétében 10 év börtönbüntetést kapott, de a mostani sértésért 15 évet szabtak ki rá. Amennyiben az Interpol elfogja a sokak által lázadónak tartott férfit, félő, hogy nemcsak börtönbüntetés vár rá.

 

– mi (forrás: Gulf News)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.