Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-18 10:06:00

Átláthatatlan pénzügyi háló, zugolódó tüntetők a Facebook–on

Hátat mutat az ortodox egyház a görög válságnak?

Sokan zúgolódnak amiatt, hogy az ortodox egyház tulajdonában van a legtöbb föld az állam után Görögországban, több ezer állami alkalmazottat foglalkoztat és tekintélyes bankbetéttel rendelkezik.

A görög válság miatt tüntetők állítják: annak ellenére, hogy a görög ortodox egyház tekintélyes vagyonnal rendelkezik, nevetséges mértékű adót fizet az államkasszába. Az egyház tagadja az ellene szóló vádakat, állításuk szerint igenis rendesen fizetik az adót és morális, szellemi segítséget nyújtanak az embereknek ezekben a nehéz időkben.


A pók hálójában

A Görögországot harmadik éve sújtó recesszió 11 millió embert érint, akik most azt követelik, hogy az egyház nyúljon mélyen a saját zsebébe, és nyújtson segítséget a bajbajutott országnak. Sokak szerint a görög ortodox egyház régóta kiváltságos helyzetben van és pénzügyi rendszere szövevényes, átláthatatlan. Az adósságválság,a mely alapjaiban rengette meg a görög államot több százezer embert fosztott meg mindennapi megélhetésétől. Emellett drasztikusan csökkentek a fizetések, elvették a nyugdíjakat, így sokan megkérdőkjelezték az egyház adójogi helyzetét. Ezidáig több mint 100.000 ember csatlakozott a Facebook–on szervezett „Adózzon az egyház” csoporthoz, és 29 ezren írtak alá online petíciót ezzel kapcsolatban. Az emberek azt szeretnék elérni, hogy az állam használja az egyház által felhalmozott hatalmas vagyont, így csökkentve a drasztikus görög költségvetési hiányt.

Yannos Papantoniu egykori pénzügyminiszter szerint az egyháznak kötelessége kivennie részét az adóterhekből. Hozzátette: ebben a válságos gazdasági helyzetben teljesen indokolatlan az, hogy kevés pénzzel járulnak hozzá a terhek csökkentéséhez. Az Egyház pedig dühösen tagadja a vádakat, állításuk szerint hazugság, hogy nem fizetik ki a részüket. Timotheus Atya, a görög ortodox egyház szóvivője elmondta: több földadót fizetnek, mint a hagyományos vállalkozások és a bérek 20 százalékát is jövedelemadóra fordítják.

– Annak ellenére, hogy egyre többen és hevesebben követelik az egyház pénzügyi átvilágítását, George Papandreu miniszterelnök nem meri felvenni a kesztyűt.– mondta egy nevét nem vállalaló, a miniszterelnökhöz közel álló forrás.


Görög hatalmak. Ki kivel van? Fotó innen

Az elemzők szerint olyannyira szövevényes az egyházak pénzügyi helyzete, hogy nehéz átlátni azt. Az egyház adófizetése nem nyilvános, ezért is van nagy zúgolódás. Timotheus atya szerint az ortodox egyház saját adózásáért felelős, tavaly pedig 1.300.000 eurót fizettek be az államkasszába. Hozzátette: megvédhették volna magukat az európai bíróságokon, de nem tették, mert az államon és a hazán akarnak segíteni. Rengeteg történet kering a görög ortodox egyház vagyonáról. Egyik ilyen ankdóta az, hogy a görög Nemzeti bankban 1,5 százalékos részesedése van az egyháznak. A nép pedig jólétet gyanít, emiatt követelik, hogy nagyobbra nyissa tárcáját az egyház, oldja meg saját fenntartását, ne szoruljon az állam segítségére.


Eurómilliárdok sorsa

A Facebook–on szerveződött csoport szerint éves szinten 268.000.000 eurós támogatást markol fel az egyház. Timotheus atya szerint ez indokolt, mert az egyház a földek 96 százalékát átadta az országnak, amikor az függetlenné vált az Oszmán Birodalomtól 1821–ben. A török uralkodás idején sok görög család adta az egyház kezébe földjét annak a reményében, hogy ott biztonságban lesz a kizsákmányolás elől. De azt már nem mindenki kapta vissza.

A probléma ott gyökerezik, hogy pontosan senki nem tudja, hogy mennyi ingatlana van az egyháznak. Görögországnak pedig nincs központi ingatlan–nyilvántartása, az egyház decentralizált felépítése azt jelenti, hogy nem tudja mit is birtokol valójában. Egy meg nem nevezett, mahgas rangú adószakértő szerint a görög egyház szinte semmilyen adót nem fizet, ezért mindenképpen szükséges egy átfogó vizsgálat lefolytatása.

Timotheus atya szerint az emberek igenis bíznak az egyházban. Szerinte ha probléma adódik, akkor soha nem a miniszterelnök vagy politikusok ajtaján kopognak be, hanem a templomhoz fordulnak segítségért.

 

– mi, wwrn.org

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Facebook
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele
  • India nem tűri tovább a vallásellenességet
  • Orbán Viktor újévi köszöntője a Faceboookon
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Disznót vág lemondása előtt az államtitkár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.