Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-10 12:58:00

Garanciát jelenthet a kötelező kamarai tagság

Útrakész az orvosok nagy része

Amennyiben a kormány néhány hónapon belül nem vázol fel megfelelő életpálya-modellt, megállíthatatlanná válik az orvosok tömeges elvándorlása.

„A huszonnegyedik órában vagyunk, és ha a kormányzat néhány hónapon belül nem vázolja fel a régóta várt orvosi életpálya-modellt, bekövetkezik az, amitől féltünk, megindul a szakemberek tömeges kivándorlása” - mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Éger István a mindennapi.hu-nak nyilatkozva rámutatott: soha nem látott kereslet mutatkozik a magyar orvosok iránt a Nyugat-európai országokban, ami nem csoda, hiszen becslések szerint 2020-ra az Unióban egymillióra nő a munkaerőhiány az egészségügyben.

Az életpálya-modell megalkotása régi adóssága a mindenkori kormánynak. Az orvosok türelme vészesen fogy, mert egyre nagyobb a kísértés a külföldi munkavállalásra. Nagyon sokan vannak, akik lényegében útlevéllel a kezükben figyelik a híreket és várják a kormányzat határozott lépéseit. A párbeszéd ugyan megindult, ám ez nem nyugtatja meg a kollégákat - jegyezte meg a MOK elnöke. Éger István szerint a kötelező kamarai tagság esetleges újbóli bevezetése (amelynek egyébként örülne a köztestület vezetője) nem a szakmának, hanem a betegeknek szóló üzenet lenne. Nemzetközi tapasztalat - legyen szó bármilyen szakmáról,- hogy a „szolgáltatást” igénybe vevő számára minőségi garanciát jelent a kötelező kamarai tagság, ugyanis ennek egyik legnagyobb előnye a számon kérhetőség, az etikai eljárások megindításának lehetősége.

Van másik

A kötelező kamarai tagság újbóli bevezetésének felvetésével szinte egy időben, több orvosi portálon is nyílt levélben kezdtek aláírásgyűjtésbe a doktorok. A kormányfőnek, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, illetve az Egészségügyért Felelős Államtitkárság vezetőjének címzett dokumentumban egyfajta ultimátumot fogalmaznak meg. Eszerint a kötelező tagsággal együtt járó, kötelező tagdíj fizetését csak akkor vállalják, ha „a köztestület jogosítványai tényleges szakmai önkormányzást megvalósítva képesek az orvostársadalom helyzetét jó irányban, érdemben befolyásolni.” Az aláírásgyűjtők közvetlen beleszólást akarnak a kamarai törvénybe, egyebek mellett a jogszabályt kiegészítenék azzal, hogy a közfinanszírozást érintő kérdésekben a jogszabály-előkészítés során a finanszírozóval (azaz az egészségbiztosítóval) azonos súlyú jogosítványok illessék meg a kamarát.

Érdekes tény, hogy a kamara jogkörének erősítéséért kardoskodók, a nyílt levelet közzé adó fórumokon egyúttal felhívják a kollégák figyelmét egy másik, - jogi, szakmai- és pénzügyi érdekképviseletet vállaló - szövetségre, amelynek havi tagdíja csaknem megegyezik a kamaráéval.
Az akció kapcsán Éger István így reagált: a MOK a maga 1700 forintos havi tagdíjával az ország egyik „legolcsóbb” szakmai köztestülete, becslések szerint a gyógyítók 80-85 százaléka, azaz 30 ezer orvos a tagja annak ellenére, hogy csaknem négy éve önkéntes a belépés. Ez önmagáért beszél. Azok pedig, - akik elégedetlenek a tevékenységével, vagy személyével -, a jövőre esedékes tisztújításon adhatnak hangot véleményüknek.

Szigeti Ildikó

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.