Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-20 10:37:00

Alig harmincan jelentkeztek a pozsonyi követségen

Tiltják Szlovákiában a kettős állampolgárságot

Törvény tiltja a kettős állampolgárságot Szlovákiában, ezért egyelőre csak kevesen kértek időpontot a pozsonyi nagykövetségen. Az állampolgárságért jelentkezőkre itthon kemény vizsga vár.

Egyelőre 20-30 szlovákiai magyar jelentkezett be időpontot kérni hazánk pozsonyi nagykövetségén, hogy élhessenek a magyar törvényhozás biztosította jogukkal, a magyar állampolgárság felvételével. Ezt jelenleg  az előző szlovák kabinet által tető alá hozott törvény tiltja.

A jelenleg is hatályos állampolgársági törvény szerint egy másik ország állampolgárságának önkéntes felvétele – kivételes esetektől eltekintve – automatikusan a szlovák elvesztéséhez vezet, így érthető a kevés jelentkező. A jogszabályt még Robert Fico kormányának javaslatára változtatta meg a parlament, közvetlen azután, hogy Magyarország jóváhagyta a kettős állampolgárságról szóló törvényt.

Farkas Géza, konzul a Mindennapi.hu-nak elmondta, hogy jelenleg is folyik a vita az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban, hiszen ez volt az ősz egyik slágere Pozsonyban és enyhülés várható a témában. Erre utal Iveta Radicová szlovák miniszterelnök november eleji washingtoni beszéde is, ahol közölte: ellenzi az olyan megoldásokat, amelyek megbüntetik a konkrét polgárokat, ha kettős állampolgárságért folyamodnak. A végső megoldásra azonban valószínűleg még sokat kell várni, mert a szlovák kormányfő a magyar-szlovák vegyes bizottságokban ülő szakemberektől várja a gyógyírt a kétoldalú viszonyt beárnyékoló problémákra, mint a kettős állampolgárság és szlovák nyelvtörvény.

A második Orbán-kormány már ebben az évben 830 millió forintot különített el a kettős állampolgárság bevezetésével kapcsolatosan. A sok vitát kiváltó jogszabály végrehajtási rendelete szerint az így állampolgárságot szerezni kívánóknak vizsgázniuk kell állampolgári alapismeretekből, amelyért viszont fizetni kell. Korábban 28 ezer forintot, most pedig a minimálbér felét.

Eddig a Belügyminisztérium adta ki a vizsga anyagát tartalmazó tankönyvet, azonban most könyv híján, a rendelet felsorolja az összes tételt. A vizsgára jelentkezőknek tisztában kell lenniük például a Magyarország helye a Kárpát-medencében, Európában és nemzetközi szervezetekben témakörrel, ismernie kell az ország nemzeti jelképeit és ünnepeit.
 
Az állampolgárságot kérelmezőknek a legátfogóbb ismeretekről kell tanúbizonyságot tenniük akkor, ha a Magyarország történetének fordulópontjai című témát húzzák, ugyanis ismerniük kell a honfoglalás és az államalapítás, az Árpád-ház kihalásának a török uralom időszakának történetét. Vizsgázniuk kell a Habsburg időszakból; az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc, a kiegyezés, a két világháború, továbbá az 1956-os forradalom és az 1990. évi rendszerváltoztatás eseményeiből.

A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll, s eredményét "megfelelt", illetve "nem felelt meg" minősítéssel értékelik. Aki nem felelt meg, nem kaphat magyar állampolgárságot, de a vizsga, újabb díj ellenében megismételhető.

Ki kérheti?
Magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkezők vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, nem büntetett előéletűek és nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot.


Patay Gábor


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.