Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-16 09:26:00

Csökken a véradó korban lévők száma

Ritka vér kerestetik!

Véradással kapcsolatos kéréseket naponta olvashatunk elektronikus levelezőrendszerünkben vagy a közösségi portálokon. A tévhittel ellentétben a legtöbbször ezek valódi kérések, mégis többet ártanak, mint használnak.

„Ha nem tudsz segíteni, akkor legalább küldd tovább, kérlek! B Rh-pozitív jótevők segítségére vár egy kritikus állapotú kisfiú! Küldd tovább! Ami neked egy perc, neki az élete!” Ezt az üzenetet egy kedves és jó szándékú kollégám küldte szét az ismerőseinek nem is olyan régen. A kérés ezúttal e-mailben jött, de ezen az őszön kaptam már ehhez hasonlót közösségi portálokon is.

Tapasztalatok szerint a hazai internethasználat egy korábbi fejlődési szakaszában az emberek ilyenkor valóban segíteni akartak. Ma már azonban nem ritka, hogy válasz-körlevelekben tiltakoznak. Az oka, hogy sokan blöffnek tekintik a felhívásokat. A szakember szerint pedig általában valódi kérésekről van szó.

„A legtöbb esetben tényleg hozzátartozók kérik a segítséget, és ebből származik a baj” - mondja dr. Miskovics Eszter, az Országos Vérellátó Központ főigazgatója. „Az interneten ugyanis a kérés sokkal tovább jár körbe, mint ameddig maga a „probléma” létezik. Ezért sokszor előfordul, hogy a legváratlanabb időpontokban tömegek jelennek meg a véradó központban. Főleg akkor fordul elő ilyesmi, ha az terjed el, hogy egy tűzoltónak, rendőrnek vagy mentősnek van szüksége vérre.

Dr. Miskovics Eszter szerint Magyarországon nincs vérhiány, a ritka vércsoportokból is vannak készletek. Az azonban igaz, hogy ma már a magyar lakosság mintegy 38 százaléka idős ember, és ez az arány csak emelkedik. A véradó korosztályban - a 18 és 65 év közöttiek - is egyre kevesebben vannak. Ráadásul a véradásra jelentkezők közül - körülbelül 16 százalékot - ki is kell szűrni valamilyen egészségügyi probléma szerint. Egyszerűbben fogalmazva: a véradók száma csökken, ezért egyre nagyobb kincset jelent a használható vér.

„Ez a trend nyugaton már régóta megfigyelhető” - magyarázza a főigazgató asszony. „Ezért a tervezhető műtéteknél bevezették az irányított véradást; például egy térdműtétet úgy vállalnak, ha a hozzátartozó, rokon fel tudja ajánlani a saját vérét, és így nem a készletek fogynak. Ez a módszer már Magyarországon is bevett gyakorlatnak számít. A nem tervezhető eseteknél - hirtelen megbetegedésnél, baleseteknél - a vérkészleteket használják. Olyan nem fordulhat elő, hogy egy bajba jutott ember - legyen akármilyen ritka vércsoportú is - ne jusson vérhez.”

„Az interneten fölöslegesen keringő, véradásra felszólító kérés azért sem jó módszer, mert a vér 30-35 napig használható fel” - tájékoztat dr. Miskovics Eszter. „Ha ezalatt nem használják el, ki kell dobni. Amikor egy ellenőrizetlen internetes kérés jár körbe, egyszerre sok véradó jelentkezik: fölöslegesen. Mivel egy ember évente 3-4 alkalommal adhat vért, lehet, hogy legközelebb, amikor épp rájuk volna szükség, nem tudnak segíteni. A vér kincs, azzal gazdálkodni kell! Ezért ésszerűbb, ha mi adunk ki ezzel kapcsolatos kéréseket, felhívásokat. Korábban netrendőrséget vontunk be, hogy eltávolítsák a keringő kéréseket, ennek ellenére a mai napig is olvasni ilyeneket - igaz, ma már kevesebbet.”

Kerékgyártó György


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.