Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-12 12:43:00

Maradandó sérüléseket okozott a Hospinvest

Nehezen gyógyul az egri kórház

Jóllehet, valamennyi, a hírhedt privatizációs tevékenységre emlékeztető kiírást eltűntettek, az egri Markhot Ferenc Kórház gyógyulására még várni kell. Az intézményt két évig működtető Hospinvest maradandó sérüléseket okozott.

Egerben megpróbálják eltűntetni a hazai egészségügy legnagyobb privatizációs kísérletének kudarcára emlékeztető nyomokat. A Markhot Ferenc Kórházban – több hónappal a korábbi üzemeltető Hospinvest távozása után – immár nemcsak hivatalosan, de formálisan is igyekeznek „tabula rasa-t” teremteni. Úgy tűnik azonban, ehhez a csavarhúzó és a festék nem elég.

Az előző kormány egyik legnagyobb privatizációsorozata volt Heves megye kórházainak magánosítása. Az egri intézmény működését most új alapokra helyezik, azonban először teljes átvilágításra van szükség a Heves Megyei Önkormányzat elnöke szerint. Az előző, szocialista elnök azt állítja: nem volt egyéni érdek a privatizáció hátterében.

Noha a Hospinvest már rég elhagyta a kórházat, a fekvőbeteg-ellátóban változatlanul feszült a helyzet. Az előző főigazgatót, Banyó Tamás urológust leváltották, helyére Fűtő László endokrinológust nevezték ki négy évre havi 1,2 millió forint bruttó bérért. Az átvilágító budapesti cég (ILEX Kft.) először is arra keresi a választ, vajon a volt intézményvezető jogosan vett-e fel egyéb illetményt főigazgatói fizetése mellett.

A Hospinvest vezetése idején az egykor súlyponti intézménytől a betegek fele elpártolt, és számos orvos is felmondta a szerződését. A kaotikus állapotokat mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a kórház adósságállományát illetően is ellentmondásos hírek kerültek napvilágra. Egyes értesülések szerint a tartozás mértéke a 300 millió forintot is elérte.

Abban valamennyi érintett egyetért, hogy a 24. órában érkezett az a csaknem 4,5 milliárd forintos uniós segítség, amelyről október közepén írták alá a megállapodást a Heves megyei önkormányzat és az intézményt működtető nemrég alakult Markhot Ferenc Kórház Kft. A támogatás jóvoltából egyebek mellett felújítanak nyolc műtőt, javítják a kórház gép- és műszerparkját, így remélhetőleg az operációs várólisták is rövidülnek.

Az egykori „kórházvédők” harci kedvét az intézmény konszolidációjára tett intézkedések sem csökkentették. Egyik képviselőjük, Pócs Alfréd továbbra is sürgeti az általuk törvénytelennek titulált privatizáció körülményeinek mielőbbi kivizsgálását. A Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke változatlanul hangoztatja: minden jogalapot nélkülözött a magánosítás, és csupán egy szűk érdekcsoport máig is tisztázatlan háttér-megállapodásai miatt ment kis híján csődbe a nagymúltú intézmény


• A Hospinvest Zrt.-t 2000-ben alapította a vegyészmérnök Kern József és a villamosmérnök Kollányi Gábor. Később csatlakozott a céghez a művese-szolgáltatásokban tapasztalatot szerzett Gaszpor Jenő. A HospInvest az elmúlt években 5 kórház és 4 rendelőintézet működtetését vette át. 2007-ben 4 millió euró ellenében 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A szocialista többségű Heves megyei közgyűlés 2008. februárjában úgy döntött, hogy a Hospinvestnek adja át az általa fenntartott és veszteségesen működő egri Markhot Ferenc Kórház működtetését. A döntéssel szemben jelentős társadalmi ellenállás bontakozott ki. A privatizáció kudarcához azonban nem a „kórházvédők” és támogatói harca vezetett, hanem a ki nem fizetett beszállítók által indított felszámolási hullám. Tavaly tavasszal az EBRD túladott a tulajdonrészén, ami minden jel szerint a végső kegyelemdöfést jelentette a Hospinvest számára. Nem sokkal később az érintett önkormányzatok visszavették az üzemeltetési jogot az idő közben csődvédelmet kért társaságtól. A Hospinvest jelenleg az APEH csúcsadósok listáján szerepel.
 

Szigeti - Liszkay


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.