Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-02 11:38:00

Gyorsított eljárás a népszavazás adatfelvételénél

Kötelező lesz válaszolni: mi a vallása?

Nem fogadták el a 2011-es népszámlálás vallási kérdéseihez felvetett módosító javaslatot, így jövő októberben mindenkinek válaszolnia kell arra, hogy milyen felekezethez tartozik. A felmérés adatait a KSH kezeli.

Törvényben rendelte el a héten az országgyűlés a következő magyarországi népszámlálást, az adatfelvétel 2011 októberében zajlik le. A korábbi népszámlálások gyakorlatától eltérően kettő helyett csak egy hónap áll a biztosok rendelkezésére, hogy az összes kérdést feltegyék. A jogszabályt a képviselők 299 igen szavazattal fogadták el, a kormány javaslatát a Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik is támogatta.

A rögzítők bizonyosan megkérdezik a válaszadók nemét, születési idejét, állampolgárságát, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozását, családi állapotát, jelenlegi és egy évvel korábbi lakóhelyét, születési helyét, a háztartások és családok összetételét, iskolai végzettségét, gazdasági aktivitását, foglalkozását, munkáltatójának adatait, lakáshasználatának jogcímét.

A népszámlálás kiterjed a Magyarországon élők lakásait jellemző adatok összeírására is. Megkérdezik majd a rendeltetés típusát, a használat formáját, tulajdoni jellegét, az épület építési évét, a szobák számát és felszereltségét. Az új rendelkezés kiemeli, hogy az adatfelvétel során a válaszadó családi és utónevét a kérdőívre felvenni nem szabad. A megkérdezettek adatszolgáltatása – a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás jelzésének kivételével – kötelező, és a jogszabály külön rendelkezik arról, hogy a kérdésekre valós válaszokat kell adni.

A parlament nem támogatta a fideszes Balog Zoltán módosító javaslatát a vallással kapcsolatos kérdések ügyében. Így nem önkéntesen, hanem kötelezően kell választ adni az egyházhoz, vallási közösséghez tartozás kérdéseire. A népszámlálással megszerzett adatok azonban kizárólag statisztikai célra használhatók. A hitélettel kapcsolatos kérdések jelentősége így is különösen nagy, hiszen ez lesz az utóbbi évtized legnagyobb mintán vizsgált, vallási hovatartozásról adatokat biztosító felmérése. A válaszadás kötelezettsége azonban továbbra sem vonatkozik a hitélet gyakorlásának intenzitására, a felmérés így továbbra is csak tájékoztató jellegű eredményt mutathat a vallási közösségek valós tagságáról.

I.Sz. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.