Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-08 17:43:00

Három család még mindig közösségi szálláson

Devecser: huszonketten összeköltöznének

Várhatóan még a héten megoldódhat annak a három devecseri iszapkárosult családnak a lakásproblémája, akik még mindig a helyi zeneiskola tantermeiben vannak ideiglenesen elszállásolva.

A vörösiszap-katasztrófa következtében öt hete kénytelen közösségi szálláson élni három devecseri család. Korábban úgy tűnt, ezeknek a családoknak is sikerül albérletet találni, azonban annak tulajdonosai meggondolták magukat és még sem adják bérbe a házakat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a mindennapi.hu kérdésére elmondta: a helyzetet az is nehezíti, hogy a családok együtt szeretnének lakni, és ekkora szállást nagyon nehéz találni. Töttős Györgyi szóvívő szerint priorítást élvez a családok elhelyezése és legkésőbb a hét végéig ez meg is történik.

Az érintett családok az iszapkatasztrófában teljesen megsemmisült Dankó-telepen laktak, többségében jogcím nélkül, rendezetlen tulajdonviszonyok között. Mivel a három család tagjai között több kisgyermek is van, nem akarják a karácsonyt is tantermekben tölteni, ezért maguk kezdtek albérletet keresni, de csak olyan régi lakásokat találtak, amelyekben sem víz, sem pedig villany nincsen. A családok most Ajkán keresnek maguknak kiadó lakást.

Devecser polgármestere Toldi Tamás szerint, a még közösségi szálláson lévő 22 ember számára átmeneti megoldásként üres házakat bérelnek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével. A családok végleges lakhatásának megoldásához, a lakások három hónapos bérletének letelte után az önkormányzat a tervek szerint vagy a kármentő alapból, vagy állami támogatásból vásárolja meg az ingatlanokat. Toldi Tamás kérdésünkre elmondta, a három családon kívül még több károsult család elhelyezése is megoldásra vár. Ők eddig rokonoknál szálltak meg és szintén albérletet, vagy lakást szeretnének.

Több millió forint támogatási előleget ad a Belügyminisztérium Somlóvásárhelynek.
A Belügyminisztérium közleménye szerint döntéselőkészítés előtt áll az az előterjesztés, amely szerint több millió forintos támogatási előleget nyújt a minisztérium a településnek a vörösiszap-katasztrófa miatt elszenvedett károk ellentételezésére.
Somlóvásárhelyen azért állt le a kárfelszámolási és védekezési munka, mert elfogyott a kormány által adott ötmillió forintos előleg, és az önkormányzat tartalékalapja. A település polgármestere Márton László vasárnap este közölte, hogy újabb költségelőleget várnak a munka folytatásához. A polgármester abban bízik, hogy már a jövő hét elején megérkezhet számlájukra az összeg.
A Magyar Kármentő Alapból október végén, a kormány a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeknek soron kívül 175 millió forintot utalt át előlegként a védekezési költségek finanszírozására. Devecser 150 millió, Kolontár 20 millió, Somlóvásárhely 5 millió forint előleget kapott.
 

Horváth Csaba


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.