Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-03 10:25:00

Vevő nélkül maradtak az ócskások

Devecser: bajban a használtbringa-üzlet

Devecsert a lomi fővárosának nevezik. A „Nyitott Égbolt Plázák” városkája, ahol Kolontárral együtt 260 házat ítéltek bontásra.

Megszólítok egy roma férfit - mert abban bízom, tán lomis. Megtudom, hogy hétvégén tart nyitva a laktanya, benne több tucat lomis standdal. Bringákat mutat a kocsijában. Jó a felhozatal. Árban tíztől száztíz ezerig. Az iszapár az ő megélhetésüket is nehezíti. Csökkent a forgalom, mert eddig Devecserre senki sem jöhetett be, csak az itt élők.

A polgármester hétvégére azonban feloldotta a tilalmat, hogy az ünnep kapcsán a családok eljussanak halottaikhoz. A temetőket szerencsére nem érte el az iszapár.
Irány tehát a laktanya Sümeg felé. Tényleg zárva van a piac. A laktanya Devecser város tulajdona. Régebben megbüntették a magánházakban működő ócskásokat. Ez arra ösztönözte őket, hogy a laktanyában béreljenek standot. Az egyik kereskedésbe azért bejutunk. Minden van, mint a búcsúban.

Csak vásárló nincs. A bringaárak 10-15 ezer forint körül mozognak. Aznap mi vagyunk az első látogatók, pedig már dél van. A katasztrófa előtt nagy volt a forgalom, mert a fővárosi bringás szubkultúra javarészt itt szerezte be a tekerni valót. Budapest és Devecser viszonyát jól jellemzi, hogy a Critical Mass és a Bringakonyha is segítő gyűjtést szervezett. A Bringakonyha a Kazinczy utcai Szimpla mozi padlásán működik. Bringákat raknak össze, és a rászorulóknak adományozzák, egymást tanítják szerelni a közösségek Budapesten.

- Mindezt azért tesszük, mert bringázni jó - mondja Liptay Orsolya, a Bringakonyha gyűjtésének egyik szervezője. Devecser elzártsága miatt sokan most Budapesten sem tudnak manapság bringát venni - teszi hozzá.

Devecser és Kolontár elöntött utcáin járunk. „KÖSSZ MAL” - látom egy kapun, fehér krétával felírva. A vétlen gazdák üzenete. A házak utcai homlokzatán a tulaj mobilszáma festékkel felírva. A gazda „egy szál ruhában” menekült el otthonából.

Az iszapkatasztrófánál zirci közhasznú munkások dolgoznak. Vezetőjük, Kaszás Tibor elmeséli, hogy ez a mai helyzet már istenes, az egy héttel ezelőttihez képest. A kipucolt utcákból akkor nem lehetett bejutni az udvarokba, akkora volt még az ott felgyűlt iszapmennyiség. Immár talicskával hordják ki az ipari szennyet. Ez a harmincnyolcadik udvar, amin a zirciek dolgoznak.
 

Képgaléria – kattintson a fotóra! Fotók: Vörös Szilárd

Isten hozta, őrnagy úr!

Szentesi katonák hidat vernek a Torna-patak kolontári szakaszán. Mögöttünk a templomdomb. Előttünk a vörös patak sodrása fehér habokkal. A hidat cölöpölő darus katonai gépjármű-monstrum fémtalpaira támaszkodva kerül vízszintbe, a hídfőnél. „Árboca” kinyílik, már merőleges a patak vizére, négy méterrel beljebb tolják, hogy a helyszínen méretre vágott fémcölöpöket majd a helyükre verhessék le.

Esni kezd az eső. Az itt dolgozó egység 45 fős. A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede, Szentesről. Vezetőjük Seres József őrnagy - fiatalember.

- A honvédelmi miniszter felajánlását követően építjük meg a hidat, amit a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem mérnök-tanárai terveztek meg - mondja Seres őrnagy.

„Az ezred legelső és legnagyobb feladata - vállalkozókkal összefogva -, a leszakadt híd elemeinek a mederből való kiemelése és elszállítása volt.”  Igen, ez az a híd, amit elvitt az iszapár. Itt halt meg az a 34 éves polgárőr, aki mások megmentésén dolgozott még a halála órájában is.

 


A Közös Hullámhossz

A devecseri plébánián Közös Hullámhossz nevű helyi rádió működik, ami folyamatosan híreket mond. A plébánia udvarán önkénteseknek főznek. A Katolikus Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat sátra a bejáratnál van.

Többek között itt dolgozik Végh Mihály önkéntes is, aki a Tolna megyei Kölesdről érkezett: („Úgy éreztem, itt a helyem”, mondja.)

A Baptista Szeretetszolgálat és Hites Adakozók Hálózata is segíti a helyeiket. Néhányan Devecseren odajönnek hozzánk és elmondják, hogy sok pénz, sok adomány érkezett ide, ők abból mégsem látnak semmit. Nem értik, hogy miért- és hol raktározza a város. Arról sem tudnak semmit, mi alapján történik az adományosztás, és csak remélni tudják, hogy nem sógor-koma alapon. Ezért már a tüntetés ötlete is felmerült. Nagy a feszültség emiatt még a nagy munka után is.
Közben ingyen szálláshelyeket ajánlottak fel a károsultaknak a következő településeken: Csönge, Gyulafirátót, Perkáta, Sóskút, Enying, Gánt, Dány, Ajka, Balatonberény, Kötcse, Alsóörs, Gyenesdiás, Ajkarendek, Újhartyán, Tüskevár.

Több más pénzintézettel együtt a CIB Bank sem követeli azoktól az adósoktól tartozásukat, akiknek elpusztult házuk. Más károsultaknak két év moratóriumot biztosítanak.

Vasárnap 50 darab 20 tonnás teherautó hordta a vörösiszapot Devecserről Kolontáron át gyűjtőhelyre, és a hazai zagytározókban még 100 ezer tonna titán és 18 millió tonna vas pang.

Amikor elhagyjuk Devecsert, erős vízsugárral veretik le kocsinkat, hogy ne hordjuk szét kerekeinkkel a vörös mocskot.

Izing Antal
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.