Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-17 14:26:00

Jogellenesek az interaktív orvosi portálok?

A nőgyógyászok kapják a legtöbb kérdést

Miközben egyre többen vannak, akik az internet jóvoltából akarnak gyógyulni, csak kevesen tudják, hogy az interaktív egészségügyi, orvosi portálok olykor igencsak veszélyesek lehetnek.

A világhálón barangolók között szinte nincs olyan, aki még nem kattintott volna rá valamelyik egészségügyi honlapra. Jelenleg becsülni sem lehet azoknak az internetes portáloknak a számát, amelyek nemcsak általános tudakozódást tesznek lehetővé, hanem - regisztrációt követően - interaktív módon személyre szabott orvosi tanáccsal is ellátják az érdeklődőket.

Az egészség témakörével foglalkozó weblapok szaporodása addig jó, amíg kizárólag a tájékoztatást, a testi-lelki egyensúly fenntartásának megismertetését célozza. Az „orvos válaszol” rovattal kiegészülve azonban veszélyessé válhatnak - figyelmeztetnek a szakértők. A mindennapi.hu-nak nyilatkozó doktorok egybehangzóan állítják: jóval veszélyesebbek ezek a portálok, mint azt a legtöbben sejtik, ráadásul nem csupán a távdiagnózisok alapján folytatott öngyógyításnak, de magának a regisztrációnak is lehetnek kockázatai.

A virtuális nőgyógyászok a legnépszerűbbek

A nőgyógyászokhoz és szexológusokhoz intézik a legtöbb kérdést az egyik vezető egészségügyi portálon. A naponta 70 ezer látogató által olvasott Házipatika.com főszerkesztője a mindennapi.hu-nak elmondta: az olvasók általában olyan problémák kapcsán kérnek tanácsot, melyeket nem éreznek annyira komolynak vagy súlyosnak, hogy azzal rendelési időben felkeressék az orvost. Gyakran csak annak az eldöntésében várnak segítséget a levélírók, hogy tüneteiket kezelhetik-e otthon, vagy inkább forduljanak szakorvoshoz.

Érdekes tény, hogy sokan azért fordulnak a portál szakértőjéhez, mert orvosuk hiányos tájékoztatása miatt megerősítésre, többletinformációra van szükségük. Nem ritka az sem, hogy olyan kérdést tesznek fel, amellyel más forrásból szerzett információk hitelességét próbálják a Házipatika.com szakértőivel ellenőriztetni. Pilling Róbert kiemelte: orvos-szakértőik tisztában vannak azzal, hogy virtuális módon nem lehet pontos diagnózist felállítani, és erre a portál munkatársai is felhívják az olvasók figyelmét. A kérdezők elégedettségét firtató kérdésünkre a Házipatika.com illetékese hozzátette: a szakértői rendszer teljesen zárt - azaz nem figyelik a kérdésekre adott válaszokat, és azok nem kerülnek ki publikusan az oldalakra - ezért nem tudnak visszajelzésekről beszámolni.

Szakértőik elmondása szerint viszont a tanácsot kérők szinte kivétel nélkül hálásak a kapott információkért, és ezt sokszor írásban is megköszönik. Panasz csupán a késedelmes válaszok miatt volt, téves diagnózis vagy félrevezető információ miatt eddig senki nem fordult hatósághoz - tájékoztatott a főszerkesztő. A honlapon a segítséget kérőknek nem szükséges regisztrálniuk, elegendő csupán egy e-mail címet megadni, amelyre elküldik a választ. A Házipatika.com csaknem 70 szakértője aligha panaszkodhat érdektelenségre. Havonta legalább 700-800 kérdést tesznek fel a portál látogatói, de volt olyan hónap, amikor 1300 körül volt a beérkezett kérdések száma.

A napi 38 ezres látogatószámmal büszkélkedő WEBBetegen átlagosan 40 ezer orvosi cikkre kattintanak rá naponta, az „Orvos válaszol” rovathoz pedig napi 50-60 kérdés érkezik, ami csaknem havi 1600 olvasói levelet jelent. Ezek az adatok például influenzajárvány időszakában ugrásszerűen növekednek - tudtuk meg a portál főszerkesztőjétől.
Sztankó Péter tájékoztatása szerint a mások által feltett kérdéseket, illetve az azokra adott válaszokat naponta mintegy 6 ezren olvassák. A Házipatika.com-hoz hasonlóan itt is a nőgyógyászat a slágertéma, ám a másik weblaptól eltérően a második helyen nem a belgyógyászat, hanem a bőrgyógyászati és a gasztroenterológiai terület áll.

Ám nemcsak orvos-szakmai kérdésekben várnak választ az érdeklődők, gyakran kérnek segítséget az egészségügyi ellátással kapcsolatos jogi ügyekben is, például táppénz, rokkantsági nyugdíj kapcsán. A főszerkesztő megjegyezte azt is, hogy a portál látogatói gyakran kérnek tanácsot a leletek értelmezésében, mivel ezt helyben nem tudják átolvasni és nincs idő arra, hogy a részletekre rákérdezzenek kezelőorvosuknál. A WEBBeteg szakértőihez is jellemzően a már felállított diagnózis megerősítése céljából fordulnak, illetve azért, hogy segítsenek eldönteni, hogy panaszaikkal orvoshoz kell-e fordulniuk, és ha igen, vajon milyen szakorvosi rendelést keressenek fel. Ez utóbbi kategóriába tartozik például az alvászavar, a fejfájás és a fáradékonyság.

Sztankó Péter kiemelte azokat az eseteket is, amikor az internet jelenti a leggyorsabb megoldást. Egy-egy komolyabb bajra utaló, ugyanakkor sürgősségi beavatkozást nem igénylő panasz esetén ugyanis gyakran csak hetekkel később kapnak időpontot a betegek, és addig is szeretnének megnyugtató információhoz jutni. Külön csoportba tartoznak azok, akiknek olyan kínos vagy intim kérdésük van, amelyet az ismerős háziorvossal nem szívesen osztanák meg, így például egy védekezés nélküli nemi kapcsolat, vagy bizonyos nemi betegségekkel összefüggő kérdéseket inkább a WEBBeteg szakértőjének teszik fel a látogatók.

Ahogy a Házipatika.com-nál, itt is állandó üzenetben hívják fel az olvasók figyelmét a távdiagnózis veszélyeire. Ennek ellenére mindig vannak olyan kérdezők, akik ragaszkodnak a távdiagnózishoz, de ilyen esetben is megpróbálják elmagyarázni a betegnek, hogy a saját érdekében, lehetőleg minél hamarabb személyesen is keressen fel orvost. A WEBBeteg főszerkesztője úgy tapasztalja, egyre kevesebb orvosnak van ellenérzése az internetes tanácsadással kapcsolatosan, hiszen tudják, hogy hozzájuk hasonló gyakorló és felelősségteljes orvosok válaszolnak, akik nem a valódi gyógyító munkát akarják pótolni az interneten keresztül, hanem csak a munkájukat segítik, könnyítik a tájékoztatással.

A WEBBeteg-en csak regisztráció ellenében lehet kérdést feltenni, ez a főszerkesztő szerint egyrészt a kapcsolattartást könnyíti meg, másrészt az a célja, hogy csak a valóban komoly szándékkal érkezők tegyék fel kérdéseiket, - és egyes -, a lehetőséggel visszaélő internetezők ne vehessék el az orvos szakértők idejét a valóban tanácsra szorulóktól.
A regisztráció során megszerzett adatokat a portál fokozott óvatossággal kezeli - nyugtat meg a portál illetékese. Az adatvédelmi szempontok érvényesítése miatt a kérdező nevét és e-mail címét nemcsak más internetezők, de a válaszoló orvosok, sőt, a szerkesztők sem láthatják.

Virtuális kérdések, valódi veszélyek

Némileg ellentmondanak a WEBBeteg főszerkesztője véleményének az orvosok. Van olyan doktor, aki - az egészségügyi dolgozók ellátási kötelezettségéről szóló 1997-es törvényére hivatkozva - azt állítja, hogy minden fajta interaktív internetes egészségügyi szolgáltatás jogellenesnek tekinthető. Az említett jogszabály szerint, az ellátásnak feltétele a fizikális vizsgálat, a személyes találkozás az orvossal.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Budapesti Háziorvosi Szekciójának vezetője ennél kissé árnyaltabban látja a helyzetet. Kertai Aurél úgy véli, jó, ha valaki utána néz az egészségével kapcsolatos információknak, de nem jó, ha laikusként diagnosztizálja a feltételezett betegségét, és ezek alapján próbál cselekedni. Mint mondja, a saját praxisában is előfordult már, hogy a páciens öndiagnózissal érkezik, és indokolatlan vizsgálatokat kér.

Az orvosi portálok előnyét Kertai Aurél főként abban látja, hogy azok, akik felkeresik ezeket a honlapokat, érdeklődőbbek és felelősebben gondolkodnak, így - baj esetén - talán hamarabb is fordulnak orvoshoz. A MOK szekcióvezetőjétől is már kértek interneten segítséget, ám vizsgálat nélkül „csak” statisztikai valószínűségekről tudja tájékoztatni a hozzá fordulókat. Kertai Aurél hozzátette: a félművelt ember rosszabb, mint a tudatlan. Az első megalapozatlan tudása alapján cselekszik, a másik kérdez, és a kapott szakmai tanácsok alapján foglakozik egészségi állapotával.

Érdekes módon az internetes orvoslás speciális kockázataira nem a doktorok, hanem egy betegszervezet vezetője hívja fel a figyelmet. Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke szerint a legfontosabb, hogy regisztráció előtt mindenki tájékozódjon a portál üzemeltetőjének kilétéről. Ha pedig kiderül, hogy a weboldalt egy gyógyszercég vagy egészségpénztár működteti, bizony indokolt a fokozott óvatosság. Pós Péter szerint ezeken a fórumokon gyakran folytatnak adatgyűjtést, felmérve, kit milyen téma érdekel, és milyen direkt marketinggel lehet a későbbiekben „bombázni”. A portálok egyetlen jótékony hatása az elnök szerint az egészségtudatosság fejlesztése, és olyan alapvető fontosságú információk közzététele, amely a tananyagból méltatlanul kimaradt. Pós Péter a legnagyobb veszélyt abban látja, hogy az egészségügyi portálokon megjelenteket - beleértve az orvosok válaszait is -, hivatalosan senki nem ellenőrzi.

Szigeti Ildikó

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.