Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-24 13:51:00

Pókerezni veszélyes!

A játékfüggőknek fontos a gyorsaság

Miközben a nyáron módosított szerencsejáték-törvény értelmében szigorították a pókertermek működési szabályait, az amúgy tiltott online pókert népszerűsítő reklámokat korlátlanul sugározhatják a televíziók.

„Maradjon játék!” címmel a Szerencsejáték Zrt. – jelentős összegek ráfordításával – országos kampányba kezdett, amelyben akkor is felelős hozzáállásra kívánja ösztönözni játékosait, ha ezzel bizonyos bevételeket rövid távon elveszít. Hosszabb távon viszont bízik abban, hogy a felelős magatartás társadalmi szinten feltétlenül kifizetődik.

Az akció részleteiről a társaság sajtóosztályán elmondták: céljuk, hogy a legszélesebb közvélemény szembesüljön azzal a ténnyel, hogy a játékszenvedély betegség, ami tönkreteheti a családi, baráti kapcsolatokat. Fontos, hogy a játék örömforrás, valódi játék maradjon, és ne a mindennapi életen eluralkodó, romboló szenvedély. Különösen akkor, ha egyre több, egyre gyorsabb szerencsejáték-lehetőség kínálja magát, főként az interneten. Ezek a többnyire illegális, külföldi szervereken keresztül elérhető pókeroldalak, fogadási oldalak sokkal könnyebben rabul ejthetik a játszani vágyókat, mint a hagyományos játéklehetőségek, melyeket a magyar állami játékszervező megbízható módon kínált

A Szerencsejáték Zrt. plakátjain, a tévés és rádiós reklámokban a kritikussá vált élethelyzet bemutatásán túl azt is sugallni kívánják, hogy van kiút a függőségből. Érdekes módon a „leszokás” ez esetben nem radikális megvonást jelent, hiszen a társaság által is hirdetett, mértéktartó szerencsejáték mellett marad idő, kedv, energia a tét nélküli, felszabadult játékra is.

Azonnali eredmény, gyors rászokás

Elsősorban az azonnali visszajelzést kínáló játékok okoznak nagyon súlyos, a hagyományos alkohol- és drogfüggőséghez hasonló rászokást – derült ki egy nemrégiben végzett kutatásból. A felmérés szerint csaknem százezer függő él köztünk, akik az internet előtt vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ott a pénz ténylegesen nem jelenik meg fizikai valójában, így felelőtlenebbül költik, ugyanakkor a visszajelzés (legyen az pozitív vagy negatív) azonnali.

A felnőtt magyar lakosság 1,2 százaléka tekinthető szerencsejáték-függőnek, további 5,7 százalék pedig mérsékelten veszélyeztetett szerencsejátékos. Az Ipsos Véleménykutató Zrt.által végzett felmérésben tízezer embert kérdeztek meg a játékfüggőség társadalmi és egyéni kockázatairól. A kutatás rámutatott arra is, hogy az úgynevezett nem problémás játékosok (vagyis akiknél a függőség kialakulásának minimális a kockázata) 94 százaléka választja a Szerencsejáték Zrt. „termékeit”, a függőknek pedig csak 24 százaléka dönt ezen játékok mellett. A jelenség hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a szerencsejáték-függők gyors ütemű játékokon – nyerő-automatákon, kaszinókban és online pókeren – játszanak.

A vizsgálat szerint a szerencsejáték-függők átlagosan húszezer forintot költenek havonta szenvedélyükre, de ennél magasabb összegek sem ritkák. A kutatás kiterjedt a szenvedélybetegek családtagjainak véleményére, az őket érintő következményekre is. A függők rokonainak többsége úgy nyilatkozott, hogy anyagi helyzete rosszabb lett a betegség megjelenése óta. A megkérdezettek a függőség kialakulásáért leginkább az egyént tették felelőssé, másodsorban a játékostársakat, a játékszervező pedig a harmadik helyen áll.

A téma egyik legavatottabb hazai szakértője, az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója a mindennapi.hu-nak elmondta: a „homo ludens” mindannyiunkra jellemző, a játék tehát bizonyos mennyiségben és bizonyos formában alapvető szükséglete az embernek, de ha túlzásba viszik, akkor nagyon súlyos betegség alakulhat ki belőle. Demetrovics Zsolt a betegség tünetei között említette az általános azonnaliság-szükségletet, vagyis azt, hogy a függő szinte képtelen a késleltetésre, a mindennapok szintjén is azonnali eredményre, megoldásra van szüksége (ez megnyilvánulhat abban, hogy képtelen sorban állni). A játék terén ez azt jelenti, hogy nem tud várni a következő játékig egy hetet, mint például a lottózásnál. A gyors ütemű játékok ezért tartoznak a legmagasabb kockázatúak közé.

A kutatás szerint a jellegzetes szerencsejáték-függő 39 éves, férfi, alacsony iskolázottságú és városi lakos. A kutatók figyelmeztetnek arra is, hogy Magyarországon egyre nagyobb problémát jelent az online szerencsejáték térhódítása, a függők 48 százaléka ugyanis a szerencsejátékok ezen formáját választja. Az internetezők fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel ezeken a játékokon a pénz ténylegesen nem jelenik meg, ami jelentősen felerősíti a kockázatot.

Demetrovics Zsolt hangsúlyozta: a szerencsejáték iránti szenvedélybetegség kialakulásának folyamata hasonló az alkoholizmushoz vagy kábítószer-függőséghez., Kicsiben indul: „csak addig játszom, míg visszanyerem, amit elveszítettem!”, fokozatosan elhatalmasodik, majd végül az érintett számára már követhetetlenné és kezelhetetlenné válik a folyamat. A lesújtó eredményeket pedig a mértéktelen költésből fakadó eladósodás, a tönkrement egzisztenciák, a széthullott családok mutatják. A szakember szerint a kóros játékszenvedély úgymond „nem jár egyedül”, a függők között nagyon sok a dohányos és a rendszeres alkoholfogyasztó.

Razzia az éjszakában, reklám főműsoridőben

Sajátos ellentmondás tapasztalható a szabályozásban. Miközben az Adóhatóság különítményei az utóbbi időben szinte hetente csaptak le egy-egy pókerteremre (a megengedettnél több játékasztal vagy játékos miatt), az egyik kereskedelmi tévécsatornán főműsoridőben büntetlenül sugározzák a póker különböző formáira buzdító reklámokat. Sőt, rendszeresen Korda György magyarázataival „tanítják” az arra fogékony, de még tudatlan kezdőket. A „mester” becslése szerint Magyarországon milliókban mérhető a pókerezők száma.

„Tehetetlenek vagyunk” – mondták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál NMHH). A mindennapi.hu-nak a média büntetését célzó kérdésére azt felelték: a jelenleg hatályos médiatörvény nem tér ki a súlyos függőséget okozó játékok népszerűsítésének tilalmára, jóllehet több panaszt is intéztek már hozzájuk. Az MNHH tájékoztatása szerint amíg a jogalkotók nem lépnek az ügyben, addig a családtagjaikért, ismerősükért aggódó panaszosok legfeljebb a Nemzeti Fogyasztóvédelmi avagy az adóhatóságoknál tehetnek bejelentést, ám ezek a szervezetek vajmi keveset tehetnek a játékot igazán divattá tevő tévéreklámok ellen.

Az interneten több honlap található, melyek magyar játékosok számára hozzáférhetően – akár magyar nyelven is – fogadást, pókert, illetve egyéb szerencsejátékot ajánlanak. Az online szerencsejátékok reklámai egyaránt nagy számban megtalálhatók a nyomtatott és az elektronikus médiában .A Fogyasztóvédelmi Hatóság arra figyelmeztet, hogy ezeket a honlapokat jellemzően az állami adóhatóságok engedélye nélkül, tehát törvénysértő módon működtetik, többségében külföldi székhelyű, azonosíthatatlan hátterű cégek. Jelenleg Magyarországon kizárólag a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik engedéllyel arra, hogy egyes játékait online módon szervezze, értékesítse.

Szigeti Ildikó

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.