Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-04 18:53:00

A nemzeti gyásznapon ért véget az ünnepségsorozat

’56 a villamoson: jó ötlet volt

Véget ért az 1956-os forradalom emlékére rendezett ünnepségsorozat. Szinte minden budapesti villamosozó tetszését elnyerte, hogy a BKV is beszállt a megemlékezésekbe. A produkció költségeit a kormányzat állta.

November 4-én este véget ért az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére és emlékére megrendezett állami ünnepségsorozat. Ennek keretében a legforgalmasabb, 4-6-os villamosjárat vonalain, az adott dátumhoz igazítva, minden megálló között kétmondatos megemlékezést hallhattak az utazók a legutolsó forradalmi időszak eseményeivel kapcsolatban. A Mindennapi.hu megkereste a kommunikációs államtitkárságot, hogy a példa nélküli sikerrel zárult combinos megemlékezés részletei iránt érdeklődjön. Kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk:

„A mai napon, a forradalom lángjának eloltásával zárul az 1956-os események emlékére már 22-én elindított programsorozat. Az október 22-23 és november 4-én zajló állami események és azokat kísérő lakossági rendezvények összesen bruttó 97 millió forintba kerültek, amely költségben a teljes előkészítési, szervezési, lebonyolítási és kötelező lakossági tájékoztatási költségek is benne vannak.

A nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítésének és lebonyolításának rendjéről szóló 1137/2010.(VII.1.) Kormányhatározat értelmében, a nemzeti rendezvények szervezését, valamint a műszaki, művészeti, logisztikai és biztosítási feladatainak előkészítését és lebonyolítását a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. látja el. A rendezvények költségeinek teljesítéséért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a felelős.

Az 1956-os eseményeket idéző nosztalgia villamosokon lejátszott hanganyagokkal, valamint a rendezvény teljes lebonyolításával kapcsolatban számos pozitív visszajelzést kaptunk. Az október 23-i rendhagyó, szabad és jó hangulatú programokon több tízezer ember vett részt: a Nyitott Parlamentet több mint 15 ezren keresték fel, a Szabadság Futamban több százan vettek részt, hogy jelképes, 1956 forint, nevezési díjukkal támogassák az október eleji vörösiszap-katasztrófa károsultjait.

Mindez azt is jól példázza, hogy sikerült az ünnepet közelebb hozni az emberekhez, főleg azokhoz a generációkhoz, akik nem élhették mindezeket a történéseket személyesen át, és ez számunkra nagyon pozitív tapasztalat.”

Patay Gábor


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.