Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-01 18:05:00

Bírálat a jelenlevőknek mert nem tiltakoztak

Zsidó világkormányt emlegetett a lengyel politikus

Bírálják a lengyel ellenzéki Jog és Igazság párt (PiS) egyes parlamenti honatyáit Varsóban, mert egy dél-amerikai találkozón, ahol szélsőséges tartalmú, antiszemita beszéd hangzott el állítólag szó nélkül hagyták azt.

A Dél-Amerikában élő lengyelek szervezete, az USOPAL uruguayi találkozóján Kazimierz Switon jobboldali radikális politikus arról beszélt, hogy egy zsidó világkormány úgy döntött: a lengyelek számát 15 millióra kell csökkenteni, és ők "a zsidók egészséges szolgái" lesznek.

Switon arról is beszélt, hogy a Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító kormánygép egy évvel ezelőtt azért zuhant le Szmolenszk környékén, mert az államfő aláírta az Európai Unió Lisszaboni Szerződését, amellyel feladta az ország függetlenségét.

A találkozóról egy televíziós újságíró, Tomasz Lis számolt be, aki műsorában a lengyel képviselők szemére hányta, hogy nem tiltakoztak Switon beszéde miatt. A dél-amerikai találkozón a szejm egy képviselője és négy szenátor vett részt.

Adam Hofman, a PiS szóvivője sajtótájékoztatóján viszont arról beszélt, hogy manipulálták a tv-felvételeket, ugyanis Switon beszédén csak egyetlen PiS-szenátor volt jelen, aki erőteljesen tiltakozott. Boguslaw Kowalski PiS-képviselő pedig azt nyilatkozta a Rzeczpospolita című konzervatív napilapnak, hogy beszédében visszautasította Switon megjegyzéseit.

Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, egyben a PiS elnöke nem zárta ki, hogy intézkedést foganatosítanak az érintett képviselők ellen. "Mindannyiuk kötelessége, hogy védelmükbe vegyék a meghalt elnök emlékét" - nyilatkozta a néhai államfő ikertestvére. A képviselőknek most írásban kell magyarázatot adniuk.


(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.