Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-29 10:00:00

Rajtaütés Németországban, tehetetlen osztrák hatóságok

Zavartalanul működik az osztrák neonáci honlap

Továbbra is online működhet az Alpen-Donau.info nevű osztrák honlap. Németországban országos razziával számoltak fel egy neonáci dalokat sugárzó rádióadót.

Annak ellenére működhet továbbra is az „Alpen-Donau.Info” nevű osztrák honlap, hogy a hatóságok pontosan ismerik a weboldal hátterében álló, szélsőjobboldali csoportokat. A  szélsőjobboldali internetes portál elsősorban az osztrák helyzetről számol be. A neonáci honlap után már 2009 április óta nyomoz a bécsi Alkotmánybíróság és Államügyészség – a mai napig eredménytelenül, írja a Die Presse.

A tehetetlen hatóságok elleni kritika egyre erősödik. Az Alpen-Donau.Info értelmi szerzői hivatalosan is ismert, főként bécsi és Bécsújhelyi székhelyű szélsőjobboldali csoportok, nyilatkozta Robert Eiter. „Ha mi ismerjük, hogy kik állnak a háttérben, akkor a nyomozók is tudják. Számos feljelentés szültetett” – így a felső-ausztriai antirasszista szervezet szóvivője

A bécsi államügyészség szerint a honlaphoz való hozzáférést nem lehet letiltani, mivel a szerver, amelyen keresztül a neonáci üzeneteket terjesztik, San Franciscóban található. Itt viszont a nemzetiszocialista ideológiák hirdetése a szólásszabadság védelmében áll – fogalmaz az osztrák lap.

Online olvasmányok a „Mein Kampf”-ból

Az Alpen-Donau.Info honlapon először van alkalmuk az osztrák neonáciknak, hogy országszerte netezzenek. Céljuk egyértelmű: „Országunknak egy erős, pártsemleges nemzeti ellenállásra van szüksége. A lehetőségek adottak: erős hatalom vagyunk. Az együttműködés hiányában megoldásainkat eddig még nem sikerült elég széleskörűen kinyilvánítani. Ezért kérünk minden szabadságszerető honfitársunkat, hogy vonuljunk az utcára!”

A honlap többek között sikeres neonáci megmozdulásokról tudósít. Továbbá Hitler műveiből részleteket és 27 órányi olyan hanganyagot lehet egy kattintással letölteni, melynek forgalmazása Németországban, Ausztriában, Svájcban és Lichtensteinben szigorúan tilos.

Korábban az Egyesült Államok a szélsőjobboldali Thiazi-Fórum ügyében megtagadta az együttműködést. Ennek ellenére a német hatóságok beszüntettek két radikális jobboldali honlapot (köztük a Thiazit) és az üzemeltetők kilétét is kinyomozták. A Thiazi osztrák aktivistái viszont továbbra is háborítatlanul folytathatják tevékenységüket – jegyzi meg a Die Presse.

„Nálunk tilos”

Neonáci dalokat is közvetítő, szélsőséges rádióadó működtetésével vádolják azt a 23 embert, akiket összesen tíz szövetségi államban vettek őrizetbe a német hatóságok egy kiterjedt razzia során – közölte a szövetségi rendőrség. Mintegy 270 rendőrségi alkalmazottat vontak be a gyanúsítottak felkutatásába. A rajtaütések során 22 lakásban jelentek meg a hatóság emberei. Az őrizetbe vettek 20-37 év közöttiek, némelyikük ellen azonnal megindult a bírósági eljárás, ám egyelőre nem lehet tudni, mivel vádolják őket.

A CNN információi szerint egy online rádiót működtettek Widerstand-Radio, avagy Ellenállás Rádió néven, amely szkinhed együttesek zenéjét sugározta emberek meggyilkolásáról, illetve rasszista és gyűlölettel teli kommentárokat közöltek. A rendőrségi szóvivő az amerikai hírtelevízió érdeklődésére kifejtette, hogy Németországban tilos náci dalokat játszani.

(Die Presse, CNN)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.