Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-21 16:32:00

Egyre több élelmiszer-üzlet polcairól veszik le a japán élelmiszereket

Világszerte bezárnak a sushi-bárok?

Ázsia-szerte és a világ nagyvárosaiban is egyre több üzletben veszik le a polcokról, illetve törlik az éttermi kínálatból a japán élelmiszereket radioaktív szennyezéstől tartva.

A japán kormány hétfőn leállította a spenót és repceszállításokat a fukusimai atomerőmű körzetéből, miután a megengedettnél valamivel nagyobb sugárszennyezést észleltek néhány termékben. Egyszersmind felszólították a környék lakosságát, hogy ne igyon csapvizet.

Nem kínálnak japán élelmiszereket a nagy kínai, hongkongi, tajvani szállodák, élelmiszerláncok, de még sok légitársaság sem, és igyekszenek máshonnan, többnyire Ausztráliából beszerezni az árut. A múlt héten a neves londoni luxusétterem, a Zuma jelezte, hogy egyelőre nem vásárol friss árut Japánból.

Japán tavaly 481 milliárd jen, hozzávetőleg 6 milliárd dollár értékben exportált élelmiszereket, ez a teljes kivitel 0,7 százaléka. A japán élelmiszerexport 70 százaléka Hongkongba, az Egyesült Államokba, Kínába, Tajvanra és Dél-Koreába jutott 2009-ben.

A földrengés által leginkább sújtott hat prefektúra adja Japán 8,48 millió tonnás rizstermelésének 28 százalékát, a fukusimai 5 százalékkal részesedik.

(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.