Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-12 17:48:00

Incidens lezárva?

Vészhírek a francia atomlétesítményben történt robbanásról

Robbanás történt egy dél-franciaországi atomlétesítményben, Marcoule-ban: a balesetben, amely nem okozott radioaktív szivárgást, egy ember meghalt és négy személy súlyosan megsérült - közölték az illetékes helyi hatóságok.

A 3800 főt foglalkoztató kutatóközpont egyik hulladékfeldolgozó létesítményének kemencéjénél történt a detonáció - közölte a prefektúra, amely üzemi balesetnek minősítette a robbanást, s a telephelyen kívül nem rendelt el riasztást. A létesítmény köré ugyanakkor a tűzoltók biztonsági kordont vontak és egyelőre egyetlen dolgozó sem hagyhatta el a telephelyet. Az esetleges radioaktív sugárzás érzékelésére rendkívüli intézkedéseket rendeltek el, de a telephelyen állandóan működő mérőeszközök nem jeleznek veszélyes sugárzást. Marcoule a Párizsból délre tartó A7-es autópálya mentén található Gard megyében, Avignontól mintegy 25 kilométerre. A létesítmény területén nincsenek atomreaktorok.

A telephely a Francia Atomenergia Bizottság (CEA) egyik kutatóközpontja, itt található az Areva nukleáris óriásvállalat egyik kísérleti központja és az EDF leányvállalatának, a Socodeinek az egyik hulladékfeldolgozó üzeme is, amely atomerőművekből származó enyhén radioaktív fémhulladékok beolvasztását, illetve újrahasznosítását végzi. Ez utóbbi létesítményben történt a robbanás. A detonációt követő tüzet a tűzoltók eloltották. A CEA először azt közölte, hogy "jelenleg nincs szivárgás", később a francia kormány is megerősítette, hogy eddig nem történt sem radioaktív, sem vegyi szivárgás. Az első vészhír megjelenése után másfél órával a CEA bejelentette, hogy "lezártnak" tekinti az incidenst, amelynek nem voltak "radiológiai veszélyei" és nem járt "a lakosság védelmére szolgáló intézkedésekkel" sem.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy a dolgozók elszigetelésére, illetve evakuációjára sem volt szükség. A balesetben meghalt személy a robbanáskor vesztette életét, a négy sérültet helikopterrel szállították kórházba. Náluk nem észleltek sugárfertőzést. Mindannyian a Socodei alkalmazásában állnak. A kétszáz főt foglalkoztató cég azt közölte, hogy vizsgálatot rendel el a baleset pontos okainak kivizsgálásra. Azt is jelezte, hogy először fordult elő ekkora tragédia ebben a létesítményben.


mti

A kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.