Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-12 17:54:00

Önként mondott le a hivataláról

Vatikáni büntetés a pedofil püspöknek

A Vatikán megbünteti a belgiumi Brugge volt püspökét, Roger Vangheluwét, aki éveken át szexuálisan zaklatta egy unokaöccsét. A Szentszék kedden közölte, hogy a tavaly lemondott püspök nem tölthet be nyilvános papi szerepet

A Szentszék kedden közölte, hogy a tavaly lemondott püspök nem tölthet be nyilvános papi szerepet.A Vatikán közleménye szerint a püspöknek pszichológiai kezelésen kell átesnie, majd ezután további szankciókra számíthat.

Ez az első ismert eset, hogy a Vatikán alkalmazza a katolikus egyházi személyek által elkövetett szexuális bűntettekre tavaly kidolgozott új eljárási szabályt. Ennek értelmében az egyházközség többek közt kivizsgálhatja és megbüntetheti a püspököket, érsekeket, akik szexuális bűntényt követnek el kiskorúakkal szemben, és végső büntetésként akár kitaszíthatják a papi rendből is.

Vangheluwe volt az első püspöki rangú belga, aki önnön bűne miatt mondott le, nem pedig azért, mert az irányítása alá tartozó egyházmegyében tisztségviselők visszaéléseket követtek el.
Megdöbbenést keltett Belgiumban a közelmúltban, hogy az illetékes ügyészségről kiszivárgott: polgári bíróság előtt a volt püspököt nem vonhatják felelősségre, mert bűnei már elévültek.

A Vatikán keddi közleménye egyúttal korrigálja a belga püspöki kar hétvégi nyilatkozatát, amely szerint a volt püspök csupán lelki és pszichológiai kezelésre távozott külföldre és nem tett említést az ügy folytatásáról.


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.