Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-03 11:30:00

Természetvédelmi területet öntött el a folyékony arany

Újabb olajkatasztrófával számolhat Amerika?

Olaj árasztotta el a Yellowstone folyót az Egyesült Államokban, több száz hordónyi nyersolaj ömlött a természetvédelmi területre.

Az amerikai Montana államban ökokatasztrófa történt: az ExxonMobil olajat szállító vezetéke megrepedt és több száz hordó nyersolaj szivárgott a Yellowstone folyóba- közölték tisztviselők a BBC-vel.


Karámba a szörnyeteggel

A cég vezetői ugyanakkor azt mondják, hogy leállították a csővezetékben szállítandó olajat és leszigetelték a szivárgás forrását. Szombaton kora délelőtt észlelték a szivárgást, a közelben lakó embereket evakuálták, de később visszatérhettek otthonaikba. Az olaj eltakarítására szakembereket vezényeltek a helyszínre.


Ökokatasztrófa a Yellowstone-parkban
Fotó: cbsnews.com

Az ExxonMobil szóvivője szerint 750-1000 hordó nyersolaj ömölhetett a Yellowstone folyóba fél óra alatt. Ennyi idő kellett az észleléstől a leállításig. A cég közölte: tisztában vannak a helyzet komolyságával, és keményen dolgoznak a probléma megoldásán. Hozzátették: minden eszközzel megvédik dolgozóik és a környéken lakók egészségét.

Duane Winslow, a megyei katasztrófaszolgálat szóvivője a BBC-nek elmondta: nem tudni, hogy meddig jut le az olaj a folyón, az Exxonnak kell kitalálni, hogy hogyan zárja karámba a szörnyeteget. Vannak olyan félelmek, miszerint a halállomány is pusztulásra van ítélve az olajszennyezés miatt. A cég teljes vizsgálatot ígért.

A baleset a híres Yellowstone Nemzeti Parkban történt, amely köztudottan az egyik fő turisztikai vonzereje az Egyesült Államoknak.

 

mi, bbc.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.