Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-22 10:10:00

Korlátozzák a japán élelmiszerek kivitelét

Újabb földrengés, sugárzás a tengervízben

A Richter-skála szerinti 5,7-es rengés rázta meg Japánt, Fukusima környékén magas jód- és céziumkoncentrációt mértek a tengervízben. Korlátozzák a japán élelmiszerexportot.

Újabb, 5,7-es erősségű földrengés rázta meg kedden a japán Honsú sziget északkeleti partvidékét, többet között a fukusimai atomerőmű környékét is. A jód és cézium magas koncentrációját mérték a tengervízben a Fukusima-1 japán atomerőmű környékén – közölte a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco). A jód-131 izotópjának a megengedett határérték 126,7-szeresét, a cézium-134 izotóp 24,8-szorosát mérték. A kobalt nagy arányát is kimutatták a tengerből vett mintákban – adta tudtul ma az MTI.

Edano Jukio, japán kormányszóvivő kijelentette: még korai lenne azt értékelni, hogy a szennyezett tengervíznek milyen hatása lehet a halászatra, a kormány azonban hamarosan elemzi a kialakult helyzetet. Korlátozták bizonyos leveles zöldségfélék forgalmát, amivel még kiterjedtebbé vált az élelmiszer-pánik a délkelet-ázsiai piacokon.

-mi-
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.