Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-26 08:09:00

Egyre kevesebb figyelem jut az elesettekre

Tömegek állampolgárság nélkül: szörnyű körülmények

Az ENSZ felhívta a figyelmet, hogy a világon mintegy 12 millió embernek nincs állampolgársága, így élhetnek alapvető emberi jogaikkal sem.

A szervezet azt szorgalmazza, hogy minél több ország írja alá a hontalanokról szóló egyezményeket. A helyzet egyre rosszabb, rohamosan nő az állampolgárság nélküliek száma, a hontalan szülőktől született gyerekek szintén állampolgárság nélkül nőnek fel. A probléma Délkelet-Ázsiában, Közép-Ázsiában, Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a legjelentősebb.


Lecsukják őket, mert nincsenek papírjaik

Ezeknek az embereknek szükségük van a segítségre, mert az életkörülményeik borzalmasak és az alapvető emberi jogok hiányában élnek – mondja Antonio Guterres, az ENSZ Menekültügyi Biztosa (UNHCR).  Elszigetelten élnek és sokszor konfliktusba kerülnek a helyiekkel. Az állampolgárság hiányában rengeteg alapvető problémával szembesülnek, például nem lehet saját tulajdonuk, nem nyithatnak bankszámlát, törvényes keretek között nem házasodhatnak és a gyerekek születését sem regisztrálják. Néhányan azért töltenek hosszú időt fogdákban, mert nem tudják bizonyítani, kik ők és honnan jöttek.


Törvényen, államon, civilizávión kívüliek. Ki figyel rájuk?

Csak 66 ország írta alá azt az 1954-es egyezményt, ami biztosítja, hogy a hontalanok minimális ellátásban részesüljenek. A következő, 1961-es egyezménynek már csak 38 aláírója volt. Ez biztosította a jogi keretet az állampolgárság nélküliek helyzetének megoldására, javítására. Ráadásul az eltelt 50 év alatt sem vonzottak több aláírót az egyezmények – teszi hozzá Guterres. Szégyenletes, hogy emberek milliói élnek ma is állampolgárság nélkül és ezáltal az alapvető emberi jogok hiányában. Az utóbbi hónapokban néhány új ország, Horvátország, Panama, a Fülöp-szigetek és Türkmenisztán is aláírta mindkét vagy legalább az egyik szerződést – jelentette a Biztos.

Az emberek különböző okokból válnak állampolgárság nélkülivé, mint például egy ország felbomlása, ahogy az a Szovjetunió és Jugoszlávia esetében is történt, vagy a gyarmatokon létrejövő új országok esetén is gyakori probléma, például Ázsiában és Afrikában. A hontalanok körébe tartoznak a burmai rohingyák, Tájföldön a hegyi törzsek, Európa néhány roma csoportja és a bidoonok az Öböl-országokban.

 

bbc.co.uk/ mindennapi

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.