Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-05 08:30:00

Bonn adott otthont a világméretű erdővédelmi konferenciának

Többszáz ország véget vetne a katasztrófális erdőirtásoknak

Évről-évre óriási erdős területeket irtanak ki. Most kormányok és vállalkozások kötöttek szövetséget, hogy lépjenek a folyamatos pusztulás ellen. 2020-ig 150 millió hektár erdőt telepítenek újra.

Kormányok, vállalkozások és civil szervezetek alkottak szövetséget, hogy 2020-ig 150 millió hektár erdőt telepítsenek újra világszerte. A közös célról pénteken Bonnban egy nemzetközi erdővédelmi konferencián állapodtak meg. A találkozó házigazdája a német kormány és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) volt.


Évente 13 millió erdőt semmisítenek meg

Kérdéses, hogy ezzel az új egyezménnyel sikerül-e új tendenciát elindítani, mert a világon évente mintegy 13 millió hektár erdőt semmisítenek meg, ami körülbelül akkora, mint Görögország területe – mondta a német környezetvédelmi miniszter, Norbert Röttgen (CDU), a konferencián. – Egyszerűen nem tudjuk elfogadni az erdők ilyen mértékű pusztítását. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük a megmaradt erdőket és a letaroltak helyébe újakat telepítsünk – fogalmazott a miniszter.

A célt az ENSZ környezetvédelmi megállapodásainak segítségével, megvalósítható és reális módon kell elérni. Világszerte mintegy 2 milliárd hektár a még erdős területek összessége, melynek körülbelül a fele Ázsiában található. Az IUCN becslése szerint az erdőtelepítésből származó nemzeti és nemzetközi nyereség évente mintegy 85 milliárd amerikai dollár és ez a legköltséghatékonyabb módja a klímaváltozás elleni védekezésnek.


200 kormány és 800 szervezett fogott össze

A konferencia összehívásának oka a világ erdőinek fokozott pusztulása volt, melynek következtében a különböző állatfajok élőhelye folyamatosan zsugorodik, valamint sok ember hagyományos megélhetési formáját is veszélyezteti, nem beszélve az üvegházhatású gázok okozta klímaváltozás veszélyeiről. Az 1948-ban alapított IUCN az első nemzetközi környezetvédelmi hálózat, melyhez 200 kormány és 800 civil szervezet csatlakozott, akik mind elfogadták és támogatják az új erdőtelepítési tervet.

A tagok elfogadták a Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium javaslatát, miszerint a projekt a „Bonn Challenge” nevet viselje és, hogy fő feladata a 150 millió hektár erdő újratelepítése legyen a következő kilenc év alatt. A projekt további tagokat is gyűjt, a konkrét lépésekről még nem döntöttek.

Stewart Maginnis, az IUCN igazgatója, sürgette a tagokat, hogy minél hamarabb határozzák meg, hogy a saját országuk milyen konkrét cselekvéssel akar vagy tud részt venni a projekt kivitelezésében. Példaként hozta fel és dicsérte Ruanda februári bejelentését, amikor az ország vezetése ígéretet tett arra, hogy a kiirtott és sérült erdőket 2035-ig teljes egészében újratelepítik.

 

– mi (forrás: spiegel.de)

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.