Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-30 19:00:00

Amerika a csőd szélén táncol, ki húzza ki a bajból?

Több készpénze van az Apple-nek, mint Amerikának

Megdöbbentő adat került nyilvánosságra: az Apple óriáscég több készpénzzel rendelkezik, mint Amerika.

A BBC hírportál közlése szerint az Apple készpénzállománya jóval több, mint az Egyesült Államok működési készpénzegyenlege. A cég tartalékai 76,4 milliárd dollárra rúgnak, míg Amerika csupán 73,7 milliárd dollárral rendelkezik. Az Apple a jelenlegi 363 milliárd dolláros tőkeállományával a világ második legnagyobb cége, első helyen a nemzetközi olaj és gáz részvénytársaság, az Exxon Mobil áll.


Nincs mit szépíteni

Tény, hogy Amerika jelenleg 200 millióval költ többet a kelleténél, az Apple pedig rendületlenül gyarapítja ama bizonyos malacperselyt. Vegyük például az utóbbi három hónapot, ez idő alatt 125 százalékos növekedést realizált az óriáscég.

Az amerikai adósságválság kellős közepén derült ki, hogy egy cég beelőzte az eddig rendíthetetlennek tűnő országot. Mint ismeretes, a kormány pengeélen táncol: ha kimerítik a 73,7 milliárd dolláros keretet, akkor már csak súlyos kamatokkal terhelt hitelekből tudják fedezni a kiadásokat. De hiába Amerika Amerika, hitelt csak akkor kaphat, ha emelik az adósságplafont. Mint azt már megírtuk, ezidáig nem jutottak dűlőre a politikusok.

Ha keddig, augusztus 2-ig az amerikai kongresszus nem mond áment az adósságplafon emelésére (azaz a megszorításokra), akkor bekövetkezhet a gazdasági armageddon, nevezetesen Amerika csődje. És akkor mi is kapunk belőle egy szeletet.

 

mi, BBC

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.