Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-13 17:21:00

A magyar vádlott jól van és bizakodó

Tóásó-per: a bíró a botrány ellenére is folytatja

Magyar idő szerint szerdán délután 4 órakor folytatódott Tóásó Előd és 37 társa pere Bolivíában - tájékoztatta a mindennapi.hu-t Lukács Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat helyszíni munkatársa.

A 38 vádlott tárgyalása a keddi napon fulladt káoszba, mivel a vádlottak és ügyvédeik a himnuszt énekelték, majd az ügyvédek a sajtó képviselői felé fordultak, és azt skandálták, hogy a hatóság akadályozza a védenceikkel való kapcsolattartást, és eddig az iratokba sem tekinthettek bele. A bíró ezt követően berekesztette a tárgyalást, és a délutánra tervezett folytatást is törölte. Mint ismert Tóásó Elődöt és társait a hatóságok terrorizmussal és fegyveres felkeléssel vádolják, többek között azt állítják, hogy merényletet akartak végrehajtani Evo Morales elnök ellen, és fegyveres csapatokat akartak kiképezni Santa Cruz tartományban.

Lukács Csaba, aki egyúttal a Magyar Nemzet tudosítója is, úgy vélte: szerdán nagyon furcsa körülmények között folytatódott a tárgyalás, hiszen a bíró önmagát hazudtolta meg, mivel kedden arra hivatkozva szakította félbe az ülést, hogy méltóbb helyet kíván biztosítani a sajtó számára egy nagyobb teremben. Ennek ellenére a szerdai ülés ugyanabban a teremben folytatódott. A keddi tárgyalás felfüggesztésének indoka volt az is, hogy néhány vádlott egészségügyi állapota nem megfelelő a tárgyalás lefolytatásához, ez keddről szerdára sem változott. Volt olyan vádlott, akit hordágyon hoztak a tárgyalóterembe, de a néhány más vádlottnál is lehetett látni, hogy komoly ápolói kísérettel érkezett, mert olyan rossz egészségügyi állapotban van. Ennek ellenére a per folytatódik. Tóásó Előd egészségügyi állapota rendben van. Korábban a nagy tengerszint feletti különbség miatti betegség okozott számára gondot, de azóta már helyre állt az állapota. Tóásó optimistán tekint előre az ügyben, de tisztában van vele, hogy a jelenlegi politikai vezetéstől áttörés nem várható az ügyben.
is

Lukács Csaba arról is beszámolt, hogy tegnap Santa Cruz városban egy merénylet kísérlet történt a boliviai kormányzó ellen, aki túlélte a támadást és jelenleg enyhébb sérülésekkel kórházban ápolják. Érdekes pontja az ügynek, hogy a kormányzó testvére is érintett abban a vádemelési eljárásban, ami Cochabambában folyik, de ő szökésben van és sajtóhírek szerint külföldre menekült. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a merénylet kísérletnek köze van-e a vádemelési eljáráshoz, azonban tíznél is többen vannak szökésben külföldön a 38 vádlott közül. A szökésben lévők zöme politikai menedékjogot kapott külföldön, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi közösség nagy része elismeri azt, hogy egy politikai koncepciós per zajlik és politikai menedéket adnak azoknak, akik el tudtak menekülni.

Tóásó Előd az egyetlen magyar túlélője annak a kommandóstámadásnak, amellyel 2009. április 16-án felszámolták a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo által vezetett csoportot. A támadásban Rózsa-Floresen kívül a kommandósok agyonlőtték az ír Martin Dwyert és a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot, Tóásót és a horvát Mario Tadicot pedig foglyul ejtették.

 

-mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.