Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-30 08:05:00

Az uralkodócsaládról készült képeket lőgyakorlatokhoz használták

Szent háborút hirdettek: Észak újra Dél ellen?

Észak-Korea „szent megtorló háborúval” fenyegette meg déli szomszédját, miközben a két ország tárgyalásokra készül egymással.

Déli kormánypárti, üzleti képviselők északi tisztviselőkkel találkoznak Mount Kumgang üdülőterületén; a közvetlen tárgyalási téma a megszűnt turizmus problémája.

A két ország közti, amúgy sem békés kapcsolatot jelentősen megtépázta a tavaly Dél-Koreát érő, két halálos áldozatot követelő, északi támadás. Mount Kumgang eddig egy dél-koreai cég tulajdonában volt, de három éve nem működik, amikor is egy dél-koreai turistát agyonlőttek a terület közelében. A gazdaságilag erősen botladozó Észak-Korea viszont bejelentette, hogy birtokba veszi a dél-koreai tulajdont, ha az üdülő üzemeltetését nem indítják újra, ezért a felek a vitás helyzetről és a Mount Kumgang-i turisztikai projektről tárgyalást kezdtek.

Dél-Korea egy kormánypárti képviselőkből és üzletemberekből álló tárgyalócsoportot küldött át a két ország között húzódó demarkációs vonalon június 29-én, szerdán, de már a találkozás kezdetekor az észak-koreai állami média közreadott egy anonimitásba burkolózó szóvivői megjegyzést, miszerint egy ismeretlen azzal vádolja a dél-koreai katonákat, hogy „Észak-Korea hadseregét és méltóságát sértő”, rágalmazó szlogeneket használtak. Az északi ország szerint ez a kommunikáció majdhogynem hadüzenetként fogható fel.

A közelmúltban történt incidensek hasonló médiakommunikációt eredményeztek, például kiderült, hogy néhány dél-koreai tartalékos az észak-koreai uralkodócsaládról készült képeket lőgyakorlatokhoz használta céltáblaként.

 

BBC News, Udvarhelyi-Karczag Gergely

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.