Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-26 15:43:00

Megtorpanhat a gazdasági növekedés Ázsiában

Százmilliókat taszít nyomorba a drága élelmiszer

Az élelmiszer- és az üzemanyagárak meredek emelkedése azzal fenyeget, hogy az ázsiai gazdaságok növekedési pályája kisiklik − állítja jelentésében az Ázsiai Fejlesztési Bank.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) figyelmeztetése szerint akár 1,5 százalékkal is csökkenhet az idén az ázsiai régió gazdasági növekedése, ha az élelmiszer- és az üzemanyagárak emelkedése a jelenlegi ütemben folytatódik. A jelentés rámutat: az ázsiai nemzetgazdaságokban az élelmiszerek átlagosan tíz százalékkal drágultak eddig 2011-ben, miközben a közel-keleti válság miatt az olaj ára is jelentősen megugrott. A pénzintézet vezetőinek következtetése szerint ez jelentős visszaesést eredményezett a gazdasági növekedések ütemében.


Extrém nyomorba süllyedő százmilliók

Miközben az ázsiai gazdaságok a globális válság tükrében határozottan fejlődnek, az emelkedő megélhetési költségek rendkívüli aggodalmakat szültek a régióban. Az ADB már korábban figyelmeztetett, hogy ebben az időszakban az élelmiszerárak ugrásszerű növekedése várható, ami ázsiaiak millióit taszíthatja nyomorúságba. A bank adatai szerint a régió élelmiszerárainak az átlagosan tízszázalékos emelkedése miatt már közel 64 millió ember süllyedt az extrém szegénységre jellemző körülmények közé.

Changyong Rhee, az ADB vezető közgazdásza úgy fogalmazott, hogy a fejlődő ázsiai társadalmakban szegénynek az a család minősül, amelyik a teljes jövedelmének több mint a 60 százalékát élelmiszerre költi. Ha tovább nő a nyomorban élő családokra nehezedő teher, hamarosan egyáltalán nem lesznek képesek finanszírozni bármilyen orvosi ellátást vagy akár gyermekeik iskoláztatását.


„Ha ellenőrizetlenül hagyjuk az élelmiszerválságot, semmivé lesznek azok az erőfeszítések, amiket eddig tettek az ázsiai szegénység csökkentésére” − hívta fel a figyelmet a helyzetet elemző közgazdász. A jelentés szerint jelentős javulás nem várható, az élelmiszerárak várhatóan tovább emelkednek. Az igazgató szerint az élelmiszerválságot kiváltó okok összetettek, jellemző ugyan néhány térségre a rossz időjárás miatti gyenge termés, ám a legjelentősebb árfelhajtó tényező a csökkenő dollárárfolyam és az üzemanyagköltségek drágulása.


A kiviteli tilalommal nem segítenek

A kedvezőtlen gazdasági környezet eredményeképp számos országban kiviteli tilalmat rendeltek el saját termékekre, a tapasztalat szerint azonban ez nem okoz egyértelműen kedvező változásokat a krízistől sújtott térségekben. Az újabb válság elkerüléséért fontos, hogy ne tegyenek az élelmiszer-ipari termékekre kiviteli tilalmat, miközben erősíteni kell a szociális biztonsági hálót – fogalmazott a gazdasági jelentés.

Az egyes kormányoknak erőfeszítéseket kell tenniük a helyzet stabilizálására, és a fejlesztések középpontjába az élelmiszer-termelést kell állítani, amihez elengedhetetlenül szükséges a mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztése, a növénytermesztés és a kapcsolódó tároló létesítmények befogadó kapacitásának bővítése. „Csak ezekkel az intézkedésekkel lehetne megakadályozni a termelési folyamatokban tapasztalható pazarlást, illetve az egyes nemzetgazdaságok így tarthatnák ellenőrzésük alatt az árakat” – összegezte a vezető közgazdász.

 

BBC News/Illyés Szabolcs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.