Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-16 19:01:00

A tudós megint kihúzza a gyufát a vallási vezetőknél

Stephen Hawking: A Mennyország tündérmese

Stephen Hawking egy interjúban nem állít mást, mint azt, hogy nem Isten teremtette az Univerzumot. Nagy Britannia leghíresebb és legvitatottabb tudósa ismét kihúzta a gyufát a vallási vezetőknél.

A súlyosan mozgáskorlátozott, motoros neuronbetegségben szenvedő 69 éves elméleti fizikus az orvosok jóslatai ellenére ma is él és virul, bár 21 éves korában diagnosztizálták nála a halálos kórt. A professzor a kvantumgravitáció és kozmológia területén alkotott maradandót: őáltala tudunk többet a híres fekete lyukakról. Bár Hawking legújabb, tavaly megjelent A nagy terv című könyvében nem tartja szükségesnek Isten létezését, Az idő története című, 1988-ban megjelent könyvében még hitt benne.

Hogy mitől változott meg a véleménye? Hawking állítása szerint a legújabb kutatások bebizonyították, hogy nem szükséges egy olyan felsőbbrendű teremtmény létezése, amely ezt az egészet létrehozta- utalva itt a „Big Bang” teóriára. A tudós azt is elmondta, hogy nem hisz abban, hogy a halál bekövetkezte után létezik Mennyország, ennél fogva Pokol sincs.

A The Guardiannak adott interjújában Hawking elmondta, hogy az emberi agy egy számítógép, amely egyszerűen leáll, ha valamelyik része meghibásodik. Szerinte nincs Mennyország vagy Túlvilág a tönkrement számítógépeknek, mindez csak „tündérmese” azoknak, akik félnek a sötétben.

A professzor ugyanakkor kiemelte: hisz a teremtéstörténetben, de csakis a tudományos tényekkel bizonyított verzióban. Hawking a tudomány törvényeit nevezi „Istennek”, kivívva ezzel a vallási vezetők ellenszenvét. A tudós szerint Isten nem az a személy, akivel személyesen is lehetne találkozni és megbeszélni a hétköznapi problémákat.

Stephen Hawking immáron 30 éve tanít a Cambridge-i Egyetemen, és egyre romló egészségi állapota ellenére is folytatja kutatómunkáját.


-mi-

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.