Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-04 15:00:00

A kisvárosok Itália szerte tiltakoznak az új közigazgatási törvény ellen

San Marino után újabb független olasz városállam

Egy kisváros Olaszország szívében függetlenséggel és saját pénzzel tiltakozik a megszorítások ellen.

Filettino Rómától mintegy 100 kilométerre keletre fekszik és sajátos módon tiltakozik a kormány megszorító intézkedései ellen. Az 550 lakosú városka legnagyobb problémája, hogy a közigazgatási költségek lefaragása érdekében az új szabályozás szerint egyesülnie kellene a szomszédos faluval, Trevivel.


Saját útjukat járják

A város polgármestere Luca Sellari elvesztené állását, ezért is állt elő az új ötlettel. Az általa megalkotott új valutát Fioritonak nevezte el a város neve után. A bankjegy hátulján a polgármester képe található, amit a helyi üzletek már aktívan használnak, a turisták pedig szuvenírként vásárolnak. A sajátos tiltakozás hírére az amúgy csendes utcákat most elözönlötték a turisták.

Sellari szerint óriási lelkesedés övezte a függetlenség kimondását. Olaszország szerte nagy a kisvárosok felháborodása az új közigazgatási törvény miatt, melynek értelmében a kisebb településeknek össze kell olvadniuk a nagyobbakkal. Az új fejedelemség, Filettino, új címerrel és saját weblapjával, a nemzetközi média érdeklődésének középpontjába került. Még orosz tévécsatornák is forgattak a kisváros utcáin, hogy beszámoljanak az eseményekről.

A polgármester azt mondja, hogy Olaszország a történelem folyamán több tucat fejedelemségből és hercegségből állt, miért ne lehetne így újra. Példaként San Marinót említi, akinek sikerült megőriznie függetlenségét.

 – mi (forrás: bbc.co.uk)

 A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.