Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-04 21:30:00

Az évfordulós megemlékezésből London sem maradt ki

Reagan itt, Reagan ott, Reagan mindenütt?

Budapest után szobrot állítottak Ronald Reagan egykori amerikai elnök tiszteletére Londonban is – mint mondják, az Egyesült Királyság ezzel ismerte el a korábbi vezető hozzájárulását a hidegháború befejezéséhez.

A három méteres bronzszobrot július 4-én, az amerikai függetlenség napja alkalmából, az Egyesült Államok Grosvenor Square-i nagykövetsége előtt leplezték le. Az alkotás talapzata előtt később elhelyezik a – kelet-nyugati szembenállás egykori jelképének számító – berlini fal egy darabját is.

A szoborállítás engedélyezésével a londoni városatyák egyébként eltekintettek eddigi szigorú szabályaiktól, amelyek alapján eddig visszautasítottak minden hasonló jellegű kezdeményezést, ha az engedélyeztetés pillanatáig nem telt el legalább tíz esztendő az emlékmű alanyának halála óta.

A republikánus párti Ronald Reagan, aki 1981 januárjától 1989 januárjáig volt a washingtoni Fehér Ház lakója, viszont 2004-ben, 93 éves korában hunyt el. Ami a szabályokat mégis keresztülhúzta, az az a tény volt, hogy idén ünneplik a 40. amerikai elnök születésének századik évfordulóját, amelyről több, korábban kommunista elnyomás alatt élő európai országban is megemlékeztek már.

Condoleezza Rice korábbi amerikai külügyminiszter jelenlétében Prágában utcát neveztek el róla, Krakkóban konferenciát szerveztek, s a múlt héten Budapesten is szobrot avattak a tiszteletére.
A londoni rendezvény ráadásul a Reagan születésének századik évfordulója alkalmából a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány által szervezett és egy éven át tartó sorozat része.
A londoni ünnnepélyen részt vett Margaret Thatcher volt brit kormányfő, valamint Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági főtanácsadó is, aki Reagan özvegyét, Nancy Reagant képviselte.

A szoboravatással kapcsolatban érdekes fejtegetést közölt Michael Goldfarb újságíró a brit közszolgálati BBC honlapján. Mint fogalmazott, a bronzba öntött londoni politikai spektrum másik oldalán ott található a Brit Kommunista Párt által 1954-ben állított masszív Karl Marx-mellszobor a Highgate temetőben, amit ma is sokan felkeresnek.

„Kérdés, hogy 2017-ben, amikor az amerikai nagykövetség elköltözik a Grosvenor Square-ről, az emberek felkeresik-e majd a Reagan-szobrot, hiszen az a helyén marad. A posztumusz emlékművek dolgában valószínűnek látszik, hogy Reagan és a marxizmus fej-fej mellett halad még évtizedek múltán is” – összegezte gondolatait Michael Goldfarb.


Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.